IT határok nélkül: távfelügyelet az ipari internet világában

Kapcsolódó cikkek

IT határok nélkül: távfelügyelet az ipari internet világában

IT határok nélkül: távfelügyelet az ipari internet világában

biztonság

2 perc

Az IoTium egy Santa Clara-i központú szoftverfejlesztő cég, amely elsősorban az Ipari Dolgok Internete (Industrial Internet of Things, IIoT) területén fejleszt.

Az ősz folyamán 13,6 millió dollár értékben bocsátottak ki B-kategóriás részvényt, hogy ebből finanszírozzák terjeszkedésüket az Egyesült Államokban és más országokban is.

A cég elsődleges profilja a biztonságos hálózati infrastruktúra telepítése az IIoT-szektor számára. Tevékenységükben több befektető is fantáziát látott – elsősorban a March Capital Partners, a Honeywell Ventures, a JC2 Ventures, a Hanna Ventures, a Jupiter Ventures, de még a GE Ventures is részt vállalt a finanszírozásban.

Az IoTium szemlélete közel áll az „érintés nélküli” megoldásokhoz. Közérthetőbben: képesek lesznek kontrollálni olyan hálózatokat, amelyek igen nehezen megközelíthető helyen találhatóak. Példaként említhetők a távoli erőművek, az olaj- és gázlelőhelyek – vagy az onnan induló csövekben található érzékelők. A bejelentés azok számára nem meglepetés, akik régóta figyelemmel kísérik a vállalat tevékenységét, hiszen hálózatalapú (network as a service – NaaS) szolgáltatásuk már tavaly májusban elindult.

A kaliforniai cég kiemelte, hogy a hálózat kiépítésnek immáron nem lehet sem földrajzi, sem informatikai akadálya. „Többé nem lesz pingpongozás, vagyis a problémák egymásra tologatása a vállalati IT, az operátorok és a tűzfal-szolgáltatások között” – emelték ki.

Kiszervezéssel jóval többet tudhat az IT-rendszer

Ron Victor vezérigazgató elmondta, hogy alapvetően szakítani akartak a régi beidegződésekkel és a „régi gépek világával”. „Vegyük a Fortune 1000-es listát. A rangsorban lévő cégeknek általában fel kell építeniük egy csapatot házon belül, amely létrehozza és felügyeli a belső hálózat működését és biztonságát. Aztán kialakítanak egy újabb költségkeretet, hogy azokat a külsős eszközöket is tudják csatlakoztatni, amelyek nincsenek a felhőben. A másik megoldás, hogy célirányos bérelhető informatikai szolgáltatásat vesznek igénybe” – sorolta a cégvezér.

Manapság a társaság szolgáltatásait több, a Fortune 500-as listáján is megtalálható nagyvállalat is alkalmazza. Az érdeklődők köre igen nagy változatosságot mutat: kezdve az épületautomatizálástól, az energiagazdálkodásban érdekelt vállalkozásokon át a gyártókig.

„Megtanultuk, hogy a rugalmasság és az egyszerűség egyformán fontos lesz a negyedik ipari forradalomban (Ipar 4.0). Célunk az IIoT számára felépített, szoftver által vezérelt infrastrukturális megoldások létrehozása. A szervezeteknek kombinálniuk kell a biztonság, a hálózat és a pereminformatika (edge computing) elemeit bérelhető, skálázható, távolról elérhető és nyitott módon” – tette hozzá Ron Victor.

Forrás: