Jönnek a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók

Jönnek a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók

biztonság

2 perc

Egyre inkább megvalósíthatóbbá válnak a keret nélküli telefonok, miután az amerikai Synapticsnak sikerült megoldania, hogy a szenzor az OLED képernyőkön keresztül is felismerje a felhasználó ujjlenyomatát.

Az okostelefonok biztonsági funkciói sokat fejlődtek az egyszerű PIN-kódok óta. 2007-ben jelent meg az első ujjlenyomat-olvasóval ellátott telefon a Toshibától, ám a technológiának 2013-ban az Apple adott nagy lökést, amikor is beépítette ezt a funkciót az iPhone 5S-be.

Egyre növekvő kijelzők

2017 egyik leglátványosabb okostelefonos trendje a fokozatosan eltűnő keretek, aminek köszönhetően minden gyártó igyekezett egyre jobban a telefonok szélei felé is kitolni a kijelzőket. A módosítás hátránya, hogy csak minimális hely marad a kihagyhatatlan szenzoroknak. Ebben a versenyben a két legextrémebb példa az Essential Phone (Andy Rubin, az Android-alapító új projektje), valamint az eredeti Apple-telefon tíz éves jubileumára készült iPhone X.

Ahogy egyre kevesebb a hely a készülék elején, felmerült a kérdés, hogy hol is legyen a biztonságot növelő ujjlenyomat-leolvasó? Számos gyártó döntött úgy, hogy a telefon hátuljába építi be az érzékelőt, ami sok felhasználót megnyert magának. Hátránya viszont, hogy a nagyobb méretű telefonok esetén különösen kényelmetlen lehet a használata a kisebb kezű mobilozók számára.

A fejlesztők között akadtak olyanok is, akik az oldalsó bekapcsológombba építették bele a leolvasót, ez azonban túlságosan kis felületet biztosít az ujjlenyomat beazonosításához. Feltehetően emiatt is csak nagyon kevés modellben találkozni ezzel a megoldással.

Innovatív újítások

Arcfelismerés: félelmetes technológia vagy a biztonság záloga?

Amikor először szivárogtak ki az iPhone X lehetséges formatervei, feltűnő volt, hogy a bekapcsológomb nem rejt ujjlenyomat-olvasót, és a hátlapon sem maradt hely a szenzornak. Sok szakértő találgatta, hogy vajon sikerült-e a fejlesztőknek a kijelzőbe rejteniük a biztonsági megoldást. Végül kiderült, hogy az előlapi kamera mellé helyeztek el olyan infravörös szenzorokat, melyek arcfelismerés alapján oldják fel a képernyőzárat.

Az Apple által Face ID-nek nevezett technológia eddig biztonságosnak tűnik, bár a hackereknek minden más biztonsági intézkedéshez hasonlóan már ezt is sikerült feltörniük. Másrészt szinte minden tesztelő kiemelte, hogy jelentősen lassabb a művelet, mint a már megszokott ujjlenyomat-leolvasás.

Mindezek ismeretében jelentős előrelépés, hogy a Synaptics szakembereinek sikerült a képernyőbe építeniük a leolvasót. Piaci források szerint a kínai Vivo lesz az első gyártó, amely beépítheti telefonjába ezt az új technológiát. A vállalat Európában ismeretlennek hathat, bár globális szinten 2017 második felében a hatodik helyezést érte el az eladási számok listájában.

A fejlesztések ellenére még várni kell arra, hogy eljöjjön az egyetlen képernyőből álló okostelefonok kora, hiszen még mindig kell hely az előlapi kamerának és számos közelségérzékelő szenzornak. Az viszont egyre valószínűbb, hogy a jövőben sikerül majd ezeket is a kijelző felülete alá rejteni.

Forrás: The Verge