Ki felelős az okoseszközök biztonságáért?

Kapcsolódó cikkek

Ki felelős az okoseszközök biztonságáért?

Ki felelős az okoseszközök biztonságáért?

biztonság

2 perc

A holland Irdeto vállalat újonnan végzett globális kutatása alapján a résztvevők 90%-a véli úgy, hogy a különféle okoseszközök esetén alapvető tényezőnek kellene lennie, hogy maga a készülék megfelelően védett is legyen.

A felmérésben hat különböző ország – Brazília, Kína, Németország, India, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok – 7 882 fogyasztója vett részt. A válaszadók 78%-a nyilatkozta, tisztában van azzal, hogy bármely otthoni Wi-Fi-hálózathoz kapcsolódó intelligens eszköznél figyelembe kell venni azt is, hogy az adott darab akár hackerek célpontját is képezheti, ezzel pedig a támadók hozzájuthatnak az adott készüléken tárolt személyes adatokhoz.

Okoseszközök tervezése: mikortól fontos a biztonság?

Ugyanakkor a kutatásból az is kiderült, hogy a kor előrehaladtával egyre inkább jellemző a tudatosság: míg a 18-24 év közötti résztvevők 72%-a jelezte, hogy tisztában van a fentiekkel, addig az 55 éven felüli korosztály esetén 82% ugyanez az arány. Mindez azt jelzi, hogy az idősebb felhasználók jobban tisztában vannak a Dolgok Internetéhez kapcsolódó biztonsági kérdésekkel és az ezredforduló tájékán születettekhez viszonyítva nagyobb óvatosság jellemző rájuk, míg a fiatalabb generáció tagjai könnyebb célpontot jelenthetnek a támadóknak.

Arra a kérdésre, hogy a fogyasztók vagy gyártók felelősek-e a megfelelő védelmi szint megvalósításáért, vegyes válaszok érkeztek: a fogyasztóknak több mint fele (56%-a) véli úgy, hogy mind a végfelhasználók, mind a gyártók kötelessége megakadályozni az intelligens eszközök meghackelését. Ugyanakkor csupán a válaszadók 15%-a véli úgy, hogy mindenkinek saját felelőssége a digitális védelem, míg 20% a gyártót teszi felelőssé a megfelelő kiberbiztonságért. Kínában a kutatásban résztvevő országok közül a legmagasabb, 31%-os arányban jelentették ki a résztvevők, hogy egyértelműen a gyártók felelőssége mindez.

„Bár a fogyasztók szerte a világon úgy vélik, hogy az IoT-eszközök esetén beépített védelemre van szükség, biztató, hogy egyúttal a saját szerepüket is felismerik a biztonság tekintetében.” – összegezte Mark Hearn, az Irdeto IoT biztonsági igazgatója, aki ugyanakkor úgy véli, gyártói oldalról megfelelőbb „mélységi védelemre” (= defense-in-depth) lenne szükség. Ennek lényege, hogy a rendszert a támadásoktól több különböző módszerrel egyidejűleg védjük, így ugyanazon rendszerbe több biztonsági réteg integrálható.

Forrás: Enterprise Innovation