Kiberbiztonság házilag: tippek, hitelesítések, frissítések

Kiberbiztonság házilag: tippek, hitelesítések, frissítések

Kiberbiztonság házilag: tippek, hitelesítések, frissítések

biztonság

2 perc

Sok szó esik arról, hogy milyen hiányosak egyes IoT-eszközök biztonsági megoldásai, de a másik oldalon a felhasználók is sokat tehetnek azért, hogy teljesebb legyen a védelem.

Többféle hitelesítési mód

Jerry Irvine, a Prescient Solutions IT-cég informatikai vezetője szerint a jelszavakon túl érdemes további hitelesítési adatokat is beállítani, ez lehet hálózati biztonsági kulcs, telefonhívás vagy szöveges üzenet formájában kapott egyszer használatos kód. 

Számtalan weboldal és applikáció használja már a kétlépcsős hitelesítést, amit sok esetben a beállítások menüpontban lehet aktiválni. Ezen felül újabb módszerek is egyre több felületen válnak elérhetővé, beleértve a biometrikus azonosítást is: így például az ujjlenyomat- vagy írisz-ellenőrzést. A többkörös hitelesítés esetében, ha valakinek sikerül is hozzáférnie a felhasználónévhez és a jelszóhoz, a következő lépcsőnél akkor is elakadhat.

Frissítések letöltése

Gyakori hiányosság, hogy a felhasználók az okostelefon esetében sem végzik el a szükséges frissítéseket (pedig a mobiloknál automatikusan is megtörténhetne mindez egy gomb megnyomásával). A legtöbb intelligens otthoni berendezés viszont még ezt az automata megoldást sem teszi lehetővé, így a javítások letöltéséről és telepítéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia. 

Sokszor az újonnan vásárolt termék sem garancia, hogy minden beállítás rendben van: az új eszközök beszerzését követően érdemes utánanézni, hogy a gyártás óta jelentek-e meg frissítések, mert valószínűleg a boltok polcán ezek nem jutottak el a készülékhez. A frissítésekkel az esetek többségében olyan biztonsági réseket szüntetnek meg, amelyeket a hackerek már kitapasztaltak és használnak – ha tehát elmarad a legújabb verzió feltelepítése, egy kezdő hacker is megtalálhatja az utat az otthoni hálózatába!

Malware-védelem

Online vásárlás: hogyan védekezhet a vírusokkal szemben?Bár sokan azt hiszik, hogy a káros szoftverek elleni védelem be van építve az adott eszközbe, ma már ez nem egészen így működik. Ezeknek az alkalmazásoknak azért is van különös jelentősége, mert olyan beépített tűzfalakat tartalmaznak, melyek révén a felhasználó maga döntheti el, milyen applikációk fussanak a telefonján vagy a számítógépén. Így egy korábban még nem használt alkalmazás esetén a program azonnal figyelmeztetést küld, és megakadályozza a rosszindulatú programok bejutását az adott készülékre.

Annak ellenére, hogy  a víruskereső programok csak az ismert vírusok 30-50%-a ellen nyújtanak védelmet, nem árt külön beszerezni azokat is. Léteznek ingyenesen elérhető és fizetős változatok is, viszont minden esetben fontos, hogy a felhasználó csak jól ismert vagy biztonsági szakemberek által javasolt és ellenőrzött szolgáltatásokat vegyen igénybe.

Hamarosan további tippekkel folytatjuk a cikket.

Forrás: MarketWatch