Kiberbiztonsági tippek az IoT-eszközökhöz

Kapcsolódó cikkek

Kiberbiztonsági tippek az IoT-eszközökhöz

Kiberbiztonsági tippek az IoT-eszközökhöz

biztonság

2 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) egyre jobban behálózza világunkat, a biztonsági szempontokra viszont még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet a fejlesztők.

A Kaspersky Lab nemrég egy kutatásban véletlenszerűen kiválasztott egy okoshub-ot, amelynél az elemzés során sérülékenységet azonosítottak. A kockázatot növeli, hogy az ilyen „csomópontok” feladata az otthonokban található valamennyi hálózatra csatlakoztatott modulok és szenzorok kezelése. A részletekről itt olvashat.

„Kiemelten fontos, hogy a gyártók megfelelő védelmet biztosítsanak a felhasználóik számára, és különös figyelmet fordítsanak a biztonsági követelményeknek már a tervezés és fejlesztés szakaszában is, mert még az apró sérülékenység is súlyos következményekkel járhat” – állapította meg Vladimir Dashchenko, a vállalat sérülékenységi kutatócsoportjának vezetője.

Annak érdekében, hogy az otthoni rendszerek védett maradjanak, a szakértők az alábbiakat javasolják a felhasználóknak:

– Mindig használjanak komplex jelszavakat, és ne felejtsék el rendszeresen megváltoztatni azokat.

– Növeljék a biztonságtechnikai tudatosságukat azzal, hogy ellenőrzik a legfrissebb információkat az észlelt és javított biztonsági résekről, amelyek általában naprakészen elérhetőek az interneten.

Az okosotthonok és az IoT-megoldások biztonsága érdekében az orosz cég ingyenes alkalmazást fejlesztett az androidos készülékekre a Kaspersky IoT Scannerrel. A megoldás felderíti az otthoni wifi-hálózatot, és tájékoztatja a felhasználót a hálózathoz csatlakoztatott eszközökről és azok biztonsági szintjéről.

A kiberbiztonsági kockázatok csökkentésének érdekében a szakemberek azt javasolják a gyártók és fejlesztők számára, hogy mindig végezzenek biztonsági teszteléseket a termékek megjelenése előtt, valamint tartsák szem előtt az IoT-ra vonatkozó kiberbiztonsági előírásokat.

Nemrég a vállalat részt vett egy nemzetközi szabvány kialakításában a Nemzetközi Távközlési Egyesülettel, az ENSZ távközléssel foglalkozó világméretű szervével közösen. A szabvány célja az IoT-k megfelelő védelme, beleértve az okosvárosokat, az internetre csatlakoztatott orvosi eszközöket és még sok más intelligens készüléket.