Kiberkockázat: szabályozói felelősség a Dolgok Internetében

Kiberkockázat: szabályozói felelősség a Dolgok Internetében

Kiberkockázat: szabályozói felelősség a Dolgok Internetében

biztonság

3 perc

Szép és jó dolog a technológia által kényelmessé és könnyebbé tett világ, egészen addig, míg észre nem vesszük, mennyi sebezhető pontja van, és mekkora veszélyt jelenthet az, ha ezeket megtalálják a hackerek.

Már korábban többször megvizsgáltuk, milyen pozitív hatásokkal járhat az intelligens eszközök és technológiák elterjedése a társadalomra nézve, most pedig áttekintjük az esetleges kockázatokat, valamint megnézzük, mit is lehet tenni ezek elkerülésére.

Valószínűleg sokakat kevésbé lelkesít a gondolat, hogy a munkáltatók, a kormányzatok és a különféle profitorientált cégek gyakorlatilag minden egyes lépésüket figyelemmel kísérhetik, monitorozhatják a munkahelyen eltöltött idejüket és akár az egészségi állapotukat is.

Továbbá az is aggasztó, hogy a hackerek bármikor feltörhetik például egy egyetem honlapját és a hallgatói információkat nyilvántartó rendszerét, vagy útközben átvehetik az uralmat az intelligens gépjárművek felett, a különféle elektromos hálózatok sebezhetőségéről nem is beszélve.

Mi lehet a megoldás?

A technológiai újítások potenciális veszélyeit csökkentheti a megfelelő adatvédelmi rendszer és szabályozás kidolgozása.

Drónok harca: piaci érdekek vs. biztonsági kockázatok

A hozzáértő technológiai szakemberek általában rá szoktak érezni erre az igényre, és még idejekorán önszabályozásba kezdenek: szoftveres és hardveres szinteken egyaránt olyan magatartási szabályokat vezetnek be, melyek visszaszorítják a rendszerrel szembeni visszaéléseket  és a nem kívánt üzleti modelleket. Az ilyen szintű önszabályozás sokszor működőképes, azonban szinte soha nem elég, hiszen nem tud olyan kiterjedté válni, mint egy valós jogi szabályozás.

A politikai vezetőknek, kormányoknak és állami szakértőknek tehát még előbb kellene lépniük, és átlátható törvényekkel megakadályozni azokat a problémákat, melyek a kiberbűnözés terjedéséhez vezetnek: ilyen például az, ha a cégek a gyors növekedés kedvéért a hardvergyártás során a biztonságtechnika megfelelő kiépítésén spórolnak.

Bár technológiai berkekben a szabályozói beavatkozást ritkán nézik jó szemmel, ugyanakkor a Dolgok Internete és az emberi életet megkönnyítő megoldások esetén ez is az egyik fontos pillére lehet annak, hogy a jövőben tömegesen és megfelelő formában terjedjenek el az okosmegoldások.

A jó tervezés, a szigorú szakmai normák és a tisztességes üzleti gyakorlat kulcsfontosságú szerepet játszanak ezen a területen is, a kártérítési felelőséggel kapcsolatos egyértelmű szabályozásról nem is beszélve.

Nem lehet véletlen, hogy a nagy kreatív gondolkodók sokszínű csoportja, kezdve az építész Frank Gehrytől egész az író Ernest Hemingwayig egyetért abban, hogy a korlátok hajtják előre a zseniket – épp az olyan korlátok, melyek végső soron nemcsak a fogyasztókat, de a gyártókat is védik – összegezte az IoT Evolution World.