Kockázatok az IoT vezérelte világban

Kockázatok az IoT vezérelte világban

Kockázatok az IoT vezérelte világban

biztonság

2 perc

Az IoT-korszak a kockázatok ellenére eddig ígéretesnek bizonyul.

A világhálóra kapcsolt eszközök (Internet of Things) segítségével nagy mennyiségű adat gyűjthető be akár a gyárak legkisebb alkatrészeitől kezdve a háztartási eszközökön át a villanykörtékig. A célok közé tartoznak, hogy a gyártók energiatakarékosabb megoldásokat kínáljanak, megelőzhetőek legyenek a meghibásodások vagy biztosított legyen a távoli valós idejű felügyelet.

Hol vannak rések az IoT pajzsán?

Mivel egy viszonylag új iparágról van szó, a vásárlók eddig elsősorban nem a biztonság kérdésével foglalkoztak, hanem prioritást élvezett a kedvezőbb ár és a kényelem, melyet a technológia magával hozott. De ez csak addig maradhat így, amíg a felhasználókat meg nem ijeszti egy, az IoT segítségével profin végrehajtott kibertámadás. A kockázatok nagyságát érzékelteti, hogy milyen káoszt okozhat, ha például egy nagyváros összes közlekedési lámpája egyszerre vált pirosra.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy nem szabad várni egy ilyen katasztrófa bekövetkeztéig, ahhoz túl sok előnye származhat a társadalomnak ebből a technológiai innovációból. A fogyasztóknak követelniük kell adataik védelmének biztosítását, a gyártóknak pedig agresszívabban kell fellépniük az esetleges visszaélések ellen. Az olyan cégek, mint a webre csatlakoztatott készülékek közötti keresést biztosító Shodan például segíthetik az IoT-vállalatokat és biztonsági elemzőket a kockázatos területek lokalizálásában.

A PrivacyCheq nevű szolgáltatás például biztosíthatja a felhasználóknak, hogy leellenőrizhessék mennyire biztonságosak az eszközeik. Minél inkább foglalkoznak ezzel a kérdéssel a vásárlók, annál inkább nyomást gyakorolnak a gyártókra, hogy valóban kiemelten foglalkozzanak ezzel a területtel. A szabad verseny miatt ugyanis könnyedén letehetik voksukat egy másik termék mellett, ha azzal jobban védve érzik magánszférájukat.

Természetesen fontos az adatok között is különbséget tenni. A személyes információknál, mint például az egészségügyi állapot, pénzügyek vagy a riasztó fontosabb az adatvédelem, míg a szobahőmérséklet vagy talajnedvesség esetén esetleg kevésbé. A Dolgok Interneténél fontos az is, hogy a jogalkotók ne kezdjenek túlbuzgó adatvédelmi szabályok alkotásába, mert az aláásná az innovációt is. A gyártóknak még a kormányzati beavatkozások előtt kell megtenniük a szükséges lépéseket a biztonság javítása érdekében, és a párbeszédbe a felhasználókat is be kell vonniuk, hogy az IoT haszna ne vesszen kárba  – véli Tim Sparapani, az SPRQ Strategies alapítója.

Forrás: Forbes