Kockázatok az IoT világában –  Hogyan védhetőek ki a támadások?

Kockázatok az IoT világában – Hogyan védhetőek ki a támadások?

Kockázatok az IoT világában – Hogyan védhetőek ki a támadások?

biztonság

2 perc

A Dolgok Internete hosszú utat tett meg 1999-es első említése óta, diadalútját pedig számos siker fémjelzi. Ezeket árnyalja azonban, hogy az internetre csatlakozó készülékeket az elmúlt években több ezer hackertámadás is érte.

Kockázatok az IoT vezérelte világban

Ez vajon egyenértékű azzal, hogy az Internet of Things biztonsági szempontból annyira vészes helyzetben van, hogy a hiányosságokat már nem is lehet kijavítani? Vagy pedig arról van szó, hogy a fejlesztők egyszerűen csak félvállról veszik a biztonság kérdését, és háttérbe szorítják a fogyasztókért folytatott versenyben? És ezeken túlmenően, hogyan lehet garantálni, hogy a felhasználók ne legyenek kitéve folyamatosan támadásoknak?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az IoT Now portál összefoglalója, amelyben néhány iparági szakértő véleményét is kikérték a témában:

Simon Moffatt, a ForgeRock szoftverfejlesztő vállalat Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért (EMEA) felelős igazgatója

„Ha az IoT eddigi eredményeit nézzük, akkor igenis van okunk az ünneplésre, hiszen a világhálóra csatlakozó készülékek kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik a mindennapjainkat, legyen szó az irodában vagy otthon eltöltött időről. De bármilyen sok izgalmat tartogat ez a piac, kétségtelen, hogy az IoT-eszközök számának robbanásszerű emelkedése a felhasználókat is sérülékennyé teszi. Az iparági elemzéseket készítő Gartner előrejelzése szerint 2020-ra világszerte 25 milliárd készülék fog kapcsolódni az internethez, ez pedig több mint ötszöröse a tavaly forgalomban lévő eszközök számának.”

Hogyan vehetjük fel tehát a harcot a fenyegetés ellen?

„A megoldás kulcsát úgy vélem, hogy azok a szoftverek jelentik, amelyek ellenőrzik és kezelik a különböző készülékek azonosítóit, hiszen ezzel rávilágítanak arra, hogy honnan erednek a támadások. Ha egy internetre kapcsolódó eszközt be lehet azonosítani, akkor jóval nagyobb eséllyel lehet garantálni, hogy a készülék által létrehozott adatok hitelesek és megbízhatóak. Természetesen ez csak akkor működik, ha az összes IoT-eszközt és apró kütyüt is érvényes azonosítóval látjuk el, ami több más biztonsági beállítás mellett meggátolhatja az adathalászokat abban, hogy átvegyék az uralmat a berendezések felett” – összegezte a szakértő.

A cikket hamarosan folytatjuk