Kukkolás és adatlopás: ráférne a ráncfelvarrás a kamerákra

Kapcsolódó cikkek

Kukkolás és adatlopás: ráférne a ráncfelvarrás a kamerákra

Kukkolás és adatlopás: ráférne a ráncfelvarrás a kamerákra

biztonság

1 perc

Visszaüthet az okos otthoni eszközök használata, ha a gyártók és a felhasználók sem figyelnek eléggé a biztonsági résekre.

A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet 25 céget keresett meg, hogy tegyék biztonságosabbá a világhálóra csatlakoztatott kameráikat. A vállalatok között van például a Honeywell Home, a Logitech, a Google-Nest, a Samsung SmartThings, valamint a Ring, az August, a Blink, a Scout vagy a TP-Link is.

A levélben az elmúlt időszak során az IoT-készülékek elleni, rendszeressé vált hackertámadásokra és illetéktelen használatra hivatkoznak. A fogyasztóvédők azt kérik, a gyártók erősítsék meg a felokosított kamerák, csengők és biztonsági rendszerek védelmét.

Amennyiben valamelyik cég nem tesz lépéseket, hogy megnehezítse a kamerák és a mögöttük álló rendszerek elleni online támadásokat, a szervezet továbblép. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fogyasztói tesztjeik eredménye tükrözni fogja, az adott gyártó megtette-e a megfelelő lépéseket a fogyasztók biztonságának és privát életének védelme érdekében.

Már megint a jelszavak

Az internetre kötött készülékek közül a kamerák a legkevésbé biztonságosak köze tartoznak. Ez azért is nagy jelentőségű, mert ezek az eszközök gyakorlatilag „belelátnak” tulajdonosaik életébe, így jogosak a biztonságosságuk iránti elvárások. Ennek ellenére különösen az olcsó okoskamerák hírhedtek ennek ellenkezőjéről.

Sokszor egyszerűen azért, mert készítőik nem ösztönzik a felhasználót a gyárilag beállított jelszavak, kódok megváltoztatására. Jól illusztrálja a probléma méretét, hogy egy hacker akár streamelheti a világhálón listákba szedett, gyári jelszavakat használó kamerák „adását”.

Idegenek az otthonunkban

A példaként felhozott esetek között több olyan is akad, amikor egy idegen egész egyszerűen beleszólt a lakásban elhelyezett eszközbe, és azon keresztül ijesztgette, fenyegette a tulajdonosokat. De használtak már okoskamerát zsarolásra is. A Consumer Reports gyűjtése alapján az USA-ban decemberben 17 ilyen jellegű hackertámadásról értesültek.

Forrás: