Látványosan tör előre a nyílt forráskód

Kapcsolódó cikkek

Látványosan tör előre a nyílt forráskód

Önvezető autók és virtuális valóság: látványosan tör előre a nyílt forráskód

biztonság

2 perc

Napjainkban az élet szinte minden területén megtalálhatók a nyílt forráskódú megoldások – legyen szó az otthonokról, munkahelyekről vagy a későbbiekben akár az utakról is.

Az open source fontos szerepet játszik minden olyan előremutató technológiában, amelyek alaposan átformálják mindennapjainkat. A SUSE szoftverfejlesztő cég szakértői erre gyűjtöttek össze példákat. A cikk első részét itt olvashatja el.

Sofőr nélküli vezetés

Az önvezető autók már most sokat szerepelnek a hírekben, bár általános elterjedésük még valószínűleg várat magára néhány évet. Ezekhez a járművekhez sziklaszilárd, megbízható és biztonságos operációs rendszerre van szükség, hiszen óriási károkat és akár életveszélyes helyzetet is okozhat, ha rosszindulatú támadók feltörik a kocsi rendszerét, és átveszik az irányítást. Fontos továbbá, hogy a különféle szenzorok és kamerák, a távolságmérés, a navigálás és a gépi tanulási technológiák hatékonyan és összehangoltan működjenek.

Az autógyártók kezdik belátni, hogy a fejlesztéshez kapcsolódó kihívások leküzdését jelentős mértékben megkönnyíti az open source projekteknél alkalmazott, együttműködő megközelítés. Folyamatosan nő az olyan projektek népszerűsége, mint az Automotive Grade Linux (AGL) és az OpenCV, sőt, nemrégiben még a Tesla is úgy döntött, hogy közzéteszi nyílt forráskódú Linux rendszerének kódját.

Virtuális és kiterjesztett valóság

VR (virtual reality) és AR (augmented reality) technológiákat alkalmaznak napjainkban már a többi közt a különféle képzéseknél (legyen szó sebészek vagy pilóták oktatásáról), az egészségügyben, a turizmusban, termékek és épületek vizualizációjában, de akár a sportban, a művészetekben és a szórakoztatóiparban is.

A Gartner szerint 2020-ra a nagyvállalatok ötödénél bevett gyakorlat lesz valamilyen AR-, VR- vagy vegyes technológia használata. A VR- és AR-alkalmazások, illetve játékok fejlesztéséhez jelenleg is több különféle nyílt forráskódú platform érhető el.

Kiberbiztonság

Aranyigazság – nem csupán a fent említett önvezető autók esetében –, hogy amelyik eszközhöz az interneten keresztül hozzá lehet férni, azt fel is lehet törni. Ezért kiemelten fontos az új technológiák és megoldások védelme. Az IT-biztonság területén is nagy segítség, ha egy teljes fejlesztői közösség dolgozik a problémák és veszélyek kiküszöbölésén, ahogyan az az open source projektek esetében is történik. Jó példa erre, hogy a SUSE és a Linux közösség rendkívül gyorsan elkészítette a frissítést a Meltdown és Spectre processzorok sebezhetőségének kijavítására.