M2M a biztonságtechnika szolgálatában

M2M a biztonságtechnika szolgálatában

M2M a biztonságtechnika szolgálatában

biztonság

3 perc

A gépek közötti technológia számos területen segítheti a biztonságtechnikát, a személy- és vagyonvédelmet – a cégek és a családok szintjén is.

Felügyeleti és biztonsági rendszerek

A legkülönfélébb biztonsági rendszerekkel naponta találkozni, hiszen ott vannak az irodákban, parkolókban, múzeumokban és közintézményekben, a videós rendszerek akár a támadó vagy betörő azonosítására is alkalmasak. A machine-to-machine eszközök előnye, hogy gyorsabban és költséghatékonyabban kiépíthetőek, mint a korábbi, nagyobb beruházást igénylő rendszerek, illetve az interneten keresztül számítógépen és okostelefonon is könnyen elérhetőek, nyomon követhetőek az üzemeltető számára. Ezek a fejlesztések számos pluszfunkcióval bírnak, akár olyan megoldásra is képesek, hogy szükség esetén az intelligens zárakkal távolról is "csapdába ejthetőek" a betörők.

Vészhelyzetek kezelése
A gyors és szakszerű segítségnyújtás életeket menthet. Az M2M jelentős előrelépést hozhat ezen a területen is. Például azzal, hogy az autó a vezetője nélkül is képes arra, hogy riasztást adjon le, ha túl gyorsan állt meg a jármű, vagy más rendellenességet észlelt. Arról, hogy még mit tud a connected car, vagyis a „csatlakoztatott” autó, illetve az eCall-funkció, itt olvashat.

Nyomkövetés

Az M2M-innovációk nemcsak a cégek, hanem a felhasználók számára is segítenek. Például a diszkrét, hordozható eszközök pontos és valós idejű bemérést tesznek lehetővé, így a szülők láthatják, hogy merre jár a gyermekük. A szenzor viselője akár vészjelzést is leadhat, ha eltéved vagy bajba kerül. Az eszköz az idős emberek felkutatásában is segíthet, de az elektronikus háziőrizeti rendszerben, valamint teljesen más területként, a mezőgazdaságban is hasznos szerepe lehet.

Okos városok

Egy ország infrastruktúrája milliónyi részből áll: többi között utak, hidak, alagutak, folyók, csatorna- és kábelhálózatok, valamint épületek sokaságát kell folyamatosan figyelniük a különböző hatóságoknak, szervezeteknek. Az M2M-alapú eszközök kihelyezésével könnyebben átláthatóvá válnak a városok, automatizálhatóak bizonyos folyamatok, és így csak oda kell embert küldeni – legyen szó karbantartókról vagy építőkről –, ahová feltétlenül szükséges. A szenzorok segítségével a riasztás jóval hamarabb megtörténhet, az érzékelők ugyanis arra is képesek, hogy olyan eltérést vegyenek észre, amelyre a megadott ellenőrzések során – M2M nélkül – csak jóval később derülne fény.