Már az okostévéknek is kell a vírusvédelem

Kapcsolódó cikkek

Már az okostévéknek is kell a vírusvédelem

Már az okostévéknek is kell a vírusvédelem

biztonság

2 perc

Az ESET a Barcelonában megrendezett Mobile World Congress eseményen mutatta be a Smart TV Security alkalmazását.

A fejlett technológiát alkalmazó védelmi megoldás a hálózatba kötött televíziók és más, az Android TV operációs rendszert futtató eszközök számára nyújt védelmet a rosszindulatú, célzott támadások ellen.

A statisztikák szerint 2020-ra akár 30 milliárd készülék kapcsolódhat az internetre. Miközben ezek az eszközök számos kényelmi szolgáltatást nyújtanak a háztartásokban, komoly fenyegetést is jelentenek a felhasználók mindennapi életére. Az okostévék például a mikrofonok, kamerák és USB-portok révén egyre inkább a vírustámadások célpontjaivá válnak.

A tévék feletti irányítás átvételével a kiberbűnözők nemcsak a hálózaton lévő más eszközöket támadhatnak meg, de meg is figyelhetik a felhasználókat, és személyes, szenzitív adatokat gyűjthetnek róluk.

Egyre többet tudnak rólunk a háztartási gépek

„A biztonságukat és a magánéletüket fenyegető kockázatok fényében a felhasználóknak gondolniuk kell az okosotthonok eszközeinek védelmére is ugyanúgy, ahogy laptopjaikat és mobilkészülékeiket védik. Ezeket az eszközöket nem kezelhetik egyenértékűként egy átlagos tévével, órával vagy hűtőszekrénnyel” – mondta Branislav Orlik, a vírusvédelmi szoftverfejlesztő cég mobilbiztonsági szakértője.

Az Android TV operációs rendszert futtató okostévék kétség kívül hozzájárulnak az androidos kártevők terjesztéséhez, amelyek évek óta, folyamatosan támadják az Android rendszert futtató eszközöket. Ez a fenyegetés most már az Android TV-s rendszereket is veszélyezteti, ahogy ezt korábban már láthattuk a tévéképernyőket lezáró és a feloldásért váltságdíjat követelő kártevőkkel kapcsolatban.

Így működik az okosvédelem

A most bemutatott alkalmazás számos funkció révén nyújt védelmet a felhasználóknak: az antivírus védelem az egyre növekvő androidos kártevőket szűri ki.

A zsarolóvírusok elleni technológia a képernyőlezárások ellen küzd. Ha a zsarolóvírust aktiválják, a felhasználó figyelmeztetést kap, hogy kapcsolja ki készülékét, amíg a vírusadatbázis frissül és megkezdődik a víruskeresés. Amikor a biztonsági program felfedez egy zsarolóvírust az eszközön, felhívja a felhasználó figyelmét annak eltávolítására. Miután ezt jóváhagyja a tulajdonos, a kártevő eltávolítása megtörténik.

Az internetre csatlakoztatott készülékek vizsgálata a televízióhoz kapcsolódó más eszközök, USB-meghajtók védelmét szolgálja. Az adathalászat elleni védelem a felhasználók személyes adatainak biztonságát védi. Ez a funkció a biztonsági megoldás prémium verziójában érhető el.