Még több testkamerával védi a jegyellenőröket a MÁV

Kapcsolódó cikkek

Még több testkamerával védi a jegyellenőröket a MÁV

Még több testkamerával védi a jegyellenőröket a MÁV

biztonság

2 perc

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony megoldás a viselhető eszköz alkalmazása. Idén az első negyedévben 1556 kalauz összesen 3882 alkalommal vett fel testkamerát szolgálata során, és mindössze egy esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt. Szombat este Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson ismét a vasúttársaság munkatársaira támadtak szolgálatteljesítés közben.

A testkamerát 2019. szeptember 1-től vehették használatba a jegyvizsgálók: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 darab kamera érkezett.

A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését és elkerülését, ezért további mintegy 1000 darab testkamera beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálója számára a testkamera használatát minden szolgálati helyen.

2020. augusztus 31-től a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, valamint a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma. Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 22-höz képest 12, míg áprilisban eddig 5 atrocitás történt a tavalyi 7-hez képest. Ezek közül Budapesten 3, további 7 megyében 9 támadás történt. 2018-ban 123, 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben érte a kalauzokat támadás.

A MÁV-START összesen 169 testkamerát telepített eddig. A Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket.

A testkamerák alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzésre, hanem egy intézkedéssorozat része. A hasonló esetek megelőzése érdekében tavaly csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá ezen felül mintegy 5000 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is.