Megduplázódtak az okoseszközök elleni támadások

Kapcsolódó cikkek

Megduplázódtak az okoseszközök elleni támadások

Megduplázódtak az okoseszközök elleni támadások

biztonság

2 perc

A Kaspersky kiberbiztonsági szakértőinek kutatása szerint az IoT-eszközöket célzó támadások megduplázódtak az elmúlt egy évben.

Az okoskészülékek gyors térhódítása gyakran gyenge biztonsági szinttel kombinálva egyre vonzóbb célponttá teszi ezeket a hackerek számára. A számokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a McKinsey & Company tanácsadó cég elemzőinek becslése szerint másodpercenként 127 új készüléket csatlakoztatnak a hálózathoz.

Dan Demeter, a Kaspersky biztonsági szakértője elmondta, az okosóráktól kezdve az intelligens otthoni kiegészítőkig ma már számos eszköz vált a mindennapi életünk részévé. Az ezeket ért támadások száma pedig a felhasználók érdeklődésével párhuzamosan egyre csak nő.

Ugyanakkor sokan továbbra is úgy vélik, hogy az ő készülékeiket nem érdemes feltörni, így nem is igen foglalkoznak a témával. A támadók viszont a jelek szerint ezt nem így gondolják. Holott a legtöbb ilyen incidens megelőzhető, csak a megfelelő biztonsági módszer használatára van szükség – hangsúlyozta a szakember.

2021 első félévében a kiberbiztonsági cég kísérleti jellegű projektjének keretében – melynek során sebezhető IoT-készülékeket imitáltak – több mint másfél billió hackertámadás történt. Ez több mint a duplája az előző hat hónap során regisztrált 639 155 552 kísérletnek.

Mit lehet tenni?

A szakértők ajánlása szerint négy dologra érdemes kiemelten figyelni.

  • A lehető leghamarabb töltse le a frissítéseket! Amennyiben egy-egy gyártó azonosítja a gyenge a pontokat, a sérülékenységet, új frissítéssel küszöböli ki azokat.
  • Mindig változtassa meg az alapértelmezett jelszavakat! Lehetőség szerint összetett, kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is tartalmazó jelszavakat használjon.
  • Gyanús működés esetén indítsa újra a készüléket! Ez megnehezítheti az esetleg már az eszközre került rosszindulatú program működését. Fontos azonban, hogy az újraindítás nem csökkenti az újabb fertőzések kockázatát.
  • Tekintse át és válassza ki a megfelelő smart home biztonsági megoldásokat! 

Összefoglalva elmondható, hogy bár a gyártóknak is bőven van még hová fejlődniük a megfelelő védelem biztosítása szempontjából – például kötelezővé kellene tenniük az alapértelmezett jelszavak megváltoztatását –, a felhasználóknak is tudatosabbá kell válniuk, hogy megvédjék otthoni és munkahelyi eszközeiket.

Forrás: