Mi lehet az, ami még az okoszáraknál is menőbb?

Mi lehet az, ami még az okoszáraknál is menőbb?

Mi lehet az, ami még az okoszáraknál is menőbb?

biztonság

3 perc

A főként okoszárairól ismert August Home 38 millió dolláros tőkeinjekcióhoz jutott, a cégvezetők tervei szerint ebből a pénzből megindulhatnak azok a fejlesztések, amelyekkel egy teljesen új termékkategóriát hozhatnak létre az okosotthonokban.

Hamarosan újabb termékekkel léphet piacra a főleg az okosotthonok biztonságát szolgáló intelligens zárairól ismert August Home. A San Franciscó-i vállalkozás ugyanis egy második körös, úgynevezett „Series B” típusú befektetés keretében 38 millió dollárral összesen 50 millió dollárra tudta emelni az alaptőkéjét. A technológiai cég arra készül, hogy a pótlólagos tőkeinjekciónak köszönhetően olyan szolgáltatásokat fejlesszen ki, amelyekkel újabb kereskedelmi piacokra is be tud törni, emellett az alkalmazottak létszámát is növelni szeretnék.

Feltámadt a fogyasztók étvágya az okosotthonok iránt >>Az Egyesült Államokban és Európában az okosotthonok piaca az utóbbi néhány évben látványos fejlődésen ment keresztül. A Berg Insight piackutató és elemző legfrissebb előrejelzésében azt jósolja, hogy 2017-ben megközelítőleg 36 millió intelligens háztartás működik majd. Az okosotthonok legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy a lakók a gépek közötti kommunikáció (M2M) segítségével akár távolról is szabályozhatják készülékeiket, így előre beprogramozhatják például a világítást, a fűtést, vagy a hűtést. A modern biztonságtechnikai rendszerek pedig azt is lehetővé teszik, hogy a bejárati ajtót akár egy okostelefonnal is ki lehessen nyitni.

A szakértők arra számítanak, hogy a jövőben ugrásszerűen megnőhet a kereslet az intelligens zárak iránt, nem pusztán a háztartások, hanem az irodaépületek és a szállodák üzemeltetői részéről is. A KDDI ennek jegyében döntött úgy tavaly, hogy külön befektetéssel járul hozzá az August fejlesztéseihez. Az indoklásuk szerint a technológiai cég termékeinek a "formatervezése és kialakítása jelentősen megelőzi a versenytársak hasonló szolgáltatásainak színvonalát".

Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla >>Az amerikai vállalkozást Jason Johnson vállalkozó, továbbá Yves Béhar tervező alapította közösen, „zászlóshajó” termékük - az August Smart Lock - a tavalyi év októberében került világszerte az üzletek polcaira. A Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikáló eszközökbe épített intelligens szoftver lehetővé teszi azt, hogy az okosotthonok lakói mobiltelefonjukkal helyettesítsék a lakáskulcsukat.

A vállalat zászlóshajó terméke, az August Smart Lock

A kapcsolódó applikációban a felhasználók „virtuális kulcsokat” küldhetnek a családtagjaiknak és barátaiknak, ezáltal biztosíthatják azt, hogy ne jussanak be illetéktelenek a lakásba. Az August okoszár emellett minden egyes információt tárol a látogatókról és a családtagok mozgásáról, vagyis rögzíti, hogy pontosan ki, és mikor lépett be az ajtón.

Idén februárban a vállalkozás egy Connect névre keresztelt új hardver eszközt is a piacra dobott, amelyet össze lehet kapcsolni az August intelligens záraival. Ez látja el a készülékeket wifi hozzáféréssel, aminek segítségével a lakók távolról is kinyithatják a bejárati ajtót, valamint kapcsolódhatnak az otthonukban lévő többi intelligens berendezéshez.  

„Az elmúlt két esztendő során azon fáradoztunk, hogy megtaláljuk az intelligens otthonokba való belépés egyik legbiztonságosabb és innovatívabb módját. Az August Smart Lock, illetve a Connect kifejlesztése azonban csak az első néhány lépcsője a vállalat hosszú távú elképzeléseinek.” – fogalmazott Jason Johnson, a cég egyik társ-alapítója. A cégvezetők arra számítanak, hogy az újabb, 38 millió dolláros tőkebefektetésnek köszönhetően egy teljesen új termékkategóriát hozhatnak majd létre az okosotthonok piacán. A fejlesztés előmozdítása érdekében a vállalkozás igazgatótanácsához hamarosan csatlakozik az egyik tőkebefektető, a Bessemer Venture Partners’ részéről Rob Stavis.

A szakértő 15 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a Bessemer csapatában, ahol elsősorban a pénzügyi szolgáltatási szektorhoz, továbbá a fejlődő szoftver technológiákhoz kapcsolódó beruházásokat felügyelte. „A digitális háztartások lakói számára rendkívüli kényelmet és megnyugvást hozhatnak azok a rendszerek, amelyek az otthonokba való belépés korlátozásával garantálják a lakások biztonságát” – fogalmazott Rob Stavis. A Bessemer mellett egyebek között a CAA Ventures, a Dolby Family Ventures, a Global Brain, a KDDI, a SanDisk Ventures, illetve a Singtel Innov8 is részt vett a második körös tőkebefektetésben.

Forrás: M2M Now