Milyen lesz az IoT biztonság jövőre?

Milyen lesz az IoT biztonság jövőre?

Milyen lesz az IoT biztonság jövőre?

biztonság

1 perc

Ahogy a kényelmet és az energiahatékonyságot biztosító technológia fejlődik, úgy lesznek egyre ügyesebbek a kiberbűnözők is. Veszélyforrások, amelyekkel érdemes számolni 2016-ban.

A Technokrata cikke a Fortinet biztonságtechnikai cég egyik elemzését böngészi, hogy milyen fejlesztések várhatóak az online hackerek világában. Már idén is sok szó esett az IoT-eszközök (Internet of Things, Dolgok Internete) sebezhetőségéről, lássuk, milyen változások várhatók jövőre!

1. Az eszközök sebezhetősége

Minden bizonnyal egyre több olyan támadással találkozhatunk majd, amelyek az összekapcsolt eszközök gyenge védelmét kihasználva próbálnak majd bejutni nagyobb céges hálózatokba.

2. IoT-vírusok

A Dolgok Internete miatt megnövekedett eszközszám újabb táptalaja lehet azoknak a vírusoknak, amelyeknek kifejezetten célja, hogy minél több eszközt megfertőzve szerezzenek meg kényes adatokat.

3. Felhő elleni támadások

Ahogy egyre több alkalmazás és okoseszköz függ a felhőalapú rendszerektől, elég egyetlen megfertőzött telefonos applikáció, és a bűnözők máris hozzáférnek magán vagy akár céges felhőkhöz, és az ott tárolt adatokhoz.

4. A feltörés nyomainak eltüntetése

Már léteznek olyan megoldások, amelyek egy támadás után olyan programot hagynak a rendszerben, amelyet ha felfedeznek, az megbénítja a rendszert. Ezt továbbfejlesztve az úgynevezett „ghostware” minden nyomát eltüntetheti egy kibertámadásnak, így megnehezítve a biztonságtechnikai cégek dolgát a kár és az adatveszteség felmérése során.

5. Elkerült megfigyelés

Modern megoldás az úgynevezett sandbox módszer, amely bizonyos időnként megfigyeli a rendszer alkalmazásait, kiszűrve a gyanúsan viselkedő szoftvereket. Erre válaszul a hackerek olyan alkalmazásokat fejleszthetnek ki, amelyek érzékelik, mikor állnak megfigyelés alatt, és olyankor visszatérnek a gyanútlan működéshez.