Most különösen fontos a biztonságos munkakörnyezet

Kapcsolódó cikkek

Most különösen fontos a biztonságos munkakörnyezet

Most különösen fontos a biztonságos munkakörnyezet

biztonság

2 perc

A szociális távolságtartás monitorozására egyre több segítséget nyújtanak a különféle okoseszközök, a cégek pedig gőzerővel tesztelnek világszerte.

Ahogy a járvány után az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba, a gyárak és irodák is fokozatosan kinyitnak. De amíg nem létezik védőoltás vagy megfelelő gyógymód a koronavírus ellen, a fertőzés lehetősége továbbra is megmarad.

A kézmosáson, a maszkviselésen, gyakori fertőtlenítésen, valamint a szociális távolságtartáson túl a technológia is nyújt további lehetőségeket, legyen az a tömeges lázmérésre képes hőkamera vagy akár a viselhető technológia. Íme, néhány gyakorlati példa a biztonsági innovációkra.

A Ford michigani üzemében jelenleg is zajlik annak az okosórának a tesztelése, amely hangjelzéssel figyelmeztet, ha viselője az előírt távolságon belül áll. A Samsung kiegészítője egy, a Radiant RFID által tervezett applikációt használ. A rövidhullámú, alacsony energiájú technológia Bluetooth-kapcsolaton keresztül működik. Az autógyár hat hét leállás után júniusra tervezi az újranyitást, a viselhető eszköz pedig része lehet az újonnan bevezetendő biztonsági protokollnak.

A Landing AI cég mesterséges intelligenciát használó megoldása is figyelmeztetést küld, ha valaki nem tartja be a szociális távolságtartás szabályait. A rendszer élő videostreamet, például a gyáron belüli biztonsági kamera közvetítéseit elemzi és jelzi, ha az együtt dolgozók túl közel kerülnének egymáshoz.

Az Estimote szintén a munkahelyi biztonságra kínál megoldást a viselhető technológia segítségével. A startup fejlesztése a vírus potenciális terjedését monitorozza a kontaktusok nyomon követésén keresztül. A csoporttagok rendszeresen frissíthetik egészségi állapotukat, a fejlesztés pedig automatikusan vizsgálja és regisztrálja, kivel kerülnek szoros közelségbe.

A különböző formákban – óraként, nyakban viselve vagy kártyaként – megvásárolható eszköz működése passzív GPS alapú helymeghatározáson alapul, de használ Bluetooth-os közelségérzékelő szenzorokat és az ultra-szélessávú hálózatot is. Ha az egyik munkatárs esetleges fertőzöttségről számol be, a rendszer a helyadatokat visszakövetve beazonosítja és figyelmezteti azokat, akikkel az illető kapcsolatba került és ezért veszélyeztetetté váltak.

Forrás: