Nincs mese, a lakása mindent tudni fog Önről

Nincs mese, a lakása mindent tudni fog Önről

Nincs mese, a lakása mindent tudni fog Önről

biztonság

2 perc

Az okosotthonoknak a megfelelő működéshez ismerniük kell a tulajdonos szokásait. Szükség van tehát olyan technológiákra, amelyek elég pontosan ki tudják számítani az emberi viselkedést. Ezzel nemcsak a téves riasztások száma csökkenthető, hanem a smart home megoldások kihasználhatósága is javul.

Míg az M2M- (machine-to-machine) és IoT-megoldások (Internet of Things) térnyerése miatt egyre több cég harcol a felhasználók figyelméért, addig egy tényező mégis mintha némileg figyelmen kívül maradt volna – a felhasználó.

Fontos, hogy az emberi viselkedés elemzése része legyen az innovációnak, így a legkülönfélébb okoseszközök pontosabb és megbízhatóbb működésre lehetnek képesek.

Téves riasztások, felesleges adathalmazok

Már most rengeteg smart home fejlesztés ígér olyan megoldásokat, amelyek valamilyen kamerás vagy mozgásérzékelő rendszerrel nyomon követik az ott lakók mindennapjait, és személyre szabják a lakás „viselkedését”.

Intelligens otthon - kényelem felsőfokon

A másik ígéret, amit gyakran hallani, a biztonságtechnikára vonatkozik. Ugyanazokkal a szenzorokkal és kamerákkal ugyanis azt is detektálni lehet, ha nem a tulajdonos, hanem egy betolakodó mozog a lakásban.

Ezek az ígéretek jól hangzanak, és valószínűleg tényleg errefelé tart a jövő, mégis az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások ma még sok esetben elavult technológiára épülnek. A kamerák és mozgásérzékelők ugyanis többnyire fotókat készítenek, és a képek közti változásokat figyelik: ezeket a fájlokat valahol tárolni is kell, ez pedig rengeteg kapacitást vesz el az eszköztől.

Arról nem is beszélve, hogy jelenleg ezek a rendszerek még mindig eléggé pontatlanul működnek, és ugyanúgy riasztással reagálnak egy, a kertbe tévedt mókusra is, mint egy betörőre. Emiatt nehéz kiszűrni a valós fenyegetéseket.

Viselkedéselemzés

Természetesen még nem tudunk teljesen elmozdulni a képgeneráláson alapuló viselkedéselemző technológiáktól. Rengeteg megoldás létezik azonban, amelyek sokkal alacsonyabb költségű, rosszabb minőségű fotók alapján is képesek a releváns információkat leszűrni.

A brit Apical ART rendszere például a mozgás irányából, a testtartásból és a gesztusokból a korábbi fejlesztéseknél pontosabban kikövetkezteti az illető szándékát és igényeit. Így például felismeri, ha az ott lakó egy pohár vízért indul a hűtőhöz, de azt is megfejti, ha egy betörő lopakodik éppen a nappalin keresztül. 

Az okosotthonokat kiszolgáló technológiák ma már olyan szintű működésre képesek, hogy valóban kényelmessé tegyék a hétköznapokat. A következő fontos lépés tehát az olyan rendszerek kiépítése lehet, amelyek a lakók biztonságát pontos előrejelzésekkel és megfelelő következtetésekkel tudják szolgálni.

Forrás: IoT Evolution World