Növekvő kockázatok az okosotthonokban

Növekvő kockázatok az okosotthonokban

Növekvő kockázatok az okosotthonokban

biztonság

2 perc

Egy modern lakásban a televíziótól és hűtőszekrénytől kezdve a bébimonitoron át a villanykörtéig egyre több eszköz csatlakozik az internetre – és ezzel jelentősen nő a kiberkockázatok száma.

Az Akamai piackutató cég új tanulmánya szerint amerikai felhasználók milliói voltak már kénytelenek szembesülni a fentiekkel, a támadások száma pedig egyre csak növekszik.

A régi világban elég volt egy törött ablak vagy egy felfeszegetett ajtó, hogy a lakó tudja, ha idegenek hatoltak be a lakásába, a modern technológiának „köszönhetően” azonban manapság más számos változatos módja létezik a magánszféra megsértésének. 

A bejárati ajtóra szerelt intelligens zárat például távolról, bármilyen fizikai károkozás nélkül is ki lehet nyitni, nem is beszélve az okoskamerák meghackeléséről, ami után a bűnözők megfigyelhetik a gyanútlan családtagokat, az okoshűtőkön keresztül pedig illetéktelenek akár a család étkezési szokásait és kiadásait is nyomon követhetik.

A legtöbb okosberendezés különféle applikációk és internetes portálok segítségével távolról is működtethető, így a felhasználóknak saját biztonságuk érdekében gondoskodniuk kell ezek megfelelő védelméről – ugyanúgy, mint okostelefonjaik és számítógépeik esetén is, amelyek segítségével irányítják ezeket. Ez például azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a támadók hozzáférhessenek a tulajdonos e-mailjeihez és belépési adataihoz.

Online vásárlás: hogyan védekezhet a vírusokkal szemben?

Manapság a hackerek módszerei igencsak változatosak, ha az adatok megszerzéséről van szó, így akár online banknak is kiadhatják magukat, hogy a hivatalosság álcája mögött hozzájussanak a titkos felhasználói adatokhoz. Például az elektronikus levelezés esetében ezért is ajánlott kiemelten ellenőrizni a feladót: nem mindegy, hogy a hivatalos @paypal.com-ról kapta az üzenetet, vagy az annak látszó @paypal.co-tól.

Ha kíváncsi néhány konkrét megoldásra, amellyel védekezhet az ilyen támadások ellen, kövesse figyelemmel az M2M Zóna oldalt, a cikk folytatásában ugyanis ezeket részletesen is áttekintjük.

Forrás: MarketWatch