Okosajándékok a fa alatt – Ezekre figyeljen!

Kapcsolódó cikkek

Okosajándékok a fa alatt – Ezekre figyeljen!

Okosajándékok a fa alatt – Ezekre figyeljen!

biztonság

3 perc

Az elmúlt néhány év jellemző trendje az elektronikában, hogy mindent az internethez csatlakoztatnak a gyártók, akár szükség van rá, akár nincs: legyen az fogkefe, kenyérpirító, hűtő, mikrohullámú sütő vagy akár a villanykörte. Fontos aranyszabály, hogy ami az internetre csatlakozik, az feltörhető. A karácsonyi okosajándékok esetében is érdemes használat előtt tájékozódni.

Szükség van-e az internetkapcsolatra?

Amint egy eszköznél az okos vagy a „csatlakoztatott” (connected) jelzőt látja a dobozon, gondolja át, hogy van-e értelme vagy haszna annak, hogy az eszköz a világhálóhoz csatlakozik? És ami még fontosabb: el tudja-e a készülék látni hálózati kapcsolat nélkül az alapvető funkcióját? Ha igen, akkor nem feltétlenül szükséges az online kapcsolat.

Ugyancsak fontos szempont, hogy gyűjt-e bármilyen felhasználói adatot a készülék. Ha igen, próbálja meg a gyártó adatvédelmi feltételeiből kiszűrni, milyen jellegű információkat gyűjtenek, hol tárolják, hogyan kezelik, és ismét kulcskérdés, hogy szükség van-e erre az alapfeladatok ellátásához.

Az okoseszközök többségénél hozzáadott értéket jelent az internetkapcsolat és adatgyűjtés, hiszen a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) technológia segítségével erre építkezve oldanak meg valamilyen hétköznapi problémát. Azonban sokszor a gyártók csak az ár növelése érdekében ígérnek valamilyen teljesen haszontalan online funkciót, ezzel pedig felesleges kockázatokat is a készülék működéséhez rendelnek.

Tippek: nézzen utána az ismert biztonsági réseknek!

 – Elég csak az adott eszköz nevével együtt a „sebezhetőség” vagy angolul „vulnerability” szóra rákeresni, és ha létezik valamilyen ismert probléma a készülék esetében, akkor minden bizonnyal már számos cikk foglalkozik ezzel.

– Alapvető tanács, hogy egy-egy jelszó megváltoztatásával, illetve biztonsági frissítések telepítésével is csökkenthetőek a kiberbiztonsági kockázatok.

– Számos gyártó sajnos egyáltalán nem teszi lehetővé az alapvető funkciókat szabályozó rendszerek (firmware-ek) frissítését – ez önmagában sokat elmond arról, hogy milyen a kiberbiztonsághoz való hozzáállásuk. Van rá számos példa, amikor a biztonsági hiányosságok kódolva vannak az eszközben, ilyenkor az egyetlen megoldás, ha nem bízunk semmi személyeset vagy fontosat az eszközre.

– Amennyiben a név megadása nem pénzügyi tranzakcióhoz szükséges, soha ne adja meg valódi nevét, címét vagy gyakran használt jelszavait online rendszerekhez.

A sebezhető hálózatok adatbázisait gyakran törik fel hackerek, és ilyenkor ezekkel az adatokkal megpróbálhatnak úgy visszaélni, hogy bepróbálkoznak más rendszereken is – ha munkahelyi email címét és annak jelszavát adta meg az okosfogkefe online regisztrációhoz, könnyen oda is betörhetnek az illetéktelen adathalászok.

Ugyanakkor ebből kiindulva azt is vegye figyelembe, hogyha valamilyen online közösséghez csatlakozik – például a gyermeke okosjátéka –, ott sem mindenki az, akinek kiadja magát. Ebben az esetben is fontos, hogy a szülők is ismerjék a játék beállításait, és azokat a készülékhez kapcsolódó fórumokat, ahol a gyermekük esetleg idegenekkel csetelhet.

Itt is fontos a felelős vásárlói szemlélet

A kockázatok ellenére az egyszerű elektronikai berendezések internetre csatlakoztatása számtalan előnnyel is járhat. A technológia újszerűségéből adódóan azonban a jogszabályok még nem készültek fel arra, hogy a biztonsági kérdéseket megfelelően kezeljék. Amíg ez nem valósul meg, addig ezt a feladatot sokszor a felhasználóknak maguknak kell elvégezniük.

Forrás: BBC News