Okosotthon: a biztonság legyen az első

Kapcsolódó cikkek

Okosotthon: a biztonság legyen az első

Okosotthon: a biztonság legyen az első

biztonság

2 perc

Egyre több intelligens eszköz jelenik meg a piacon, ezek alkalmazásakor azonban érdemes számolni az adatvédelmi kockázatokkal is.

Hangutasításra felvillanó vagy kialvó fények, maguktól felemelkedő okosrolók – ez mára nem fikció, hanem tömegek számára elérhető valóság. Egyre többen vágnak bele az okosotthon-projektbe, azonban a nagy lelkesedés közepette sem szabad megfeledkezni a biztonsági kockázatokról sem. Íme, néhány jó tanács, hogy mit érdemes szem előtt tartani.

Kezdeti lépések

Az izzóktól kezdve a termosztátig ma már sok minden lehet „intelligens”. Érdemes egymással kompatibilis eszközöket is beszerezni, így például a reggeli ébredéskor automatikusan bekapcsolhat egyszerre a kávéfőző és akár a televízió is. Aki pedig indulás után hajlamos azon aggodalmaskodni, hogy biztosan bezárta-e a bejárati ajtót, annak sokat segíthetnek a távolról is irányítható zárak. Sőt, vannak olyan fejlesztések, amelyekhez még ideiglenes digitális kulcsok is létrehozhatók a látogatók számára.

Egy intelligens csatlakozó vagy adapter segítségével pedig akár a hagyományos lámpák és készülékek is „felokosíthatók”, így nem feltétlenül kell ilyenekbe külön beruházni. De a különféle okoshangszórókra (például az Amazon Echo-ra vagy a Google Home-ra) sincs mindig szükség.

A hangvezérlés dilemmái és kockázatai

Számos eszköz várja az újabb és újabb hangutasításokat, amiket különféle vállalati szerverekhez csatlakozva hajt végre. Ez sokakat zavarhat, de nem árt tudni, hogy az okostelefonos hangalapú alkalmazások is hasonló alapon működnek. A hangutasításokat az adott készülék akár félre is értheti, egy Amazonhoz csatlakozó eszköz például tévesen rögzítette és küldte el egy család magánbeszélgetését egy ismerősnek, miután „hallani vélte” az üzenetküldés parancsot.

Vásárlás előtt tehát nem árt alaposan szemrevételezni a beszerezni kívánt terméket, az okoshangszórókon például rendszerint található egy külön némítógomb, amely teljes mértékben letiltja a mikrofont. Érdemes a döntés előtt az interneten is rákeresni, hogy milyenek az adott típus esetében a felhasználói tapasztalatok, és milyen problémákat jeleztek az alkalmazás során.

A nagyobb cégekre általában jellemző, hogy hamar kijavítják az esetleges biztonsági réseket, mivel a saját hírnevüket kockáztatnák, ha nem intézkednének rövid időn belül. Ugyanakkor ezek a vállalatok a felhasználói adatokat marketingcélokra is felhasználhatják. Egy startup vagy egy kisebb cég esetén utóbbi kevésbé jellemző, viszont az általuk fejlesztett megoldás védelménél már akadnak hiányosságok.

A cikket hamarosan folytatjuk.