Online biztonság a karácsonyi forgatagban is

Online biztonság a karácsonyi forgatagban is

Online biztonság a karácsonyi forgatagban is

biztonság

3 perc

Szakértői tippek, hogy mire érdemes figyelni az ünnepi rohanásban az interneten.

Csak naprakészen és óvatosan!

A kiberbűnözők előszeretettel használják ki a különféle szoftverek biztonsági réseit arra, hogy belépjenek a felhasználók gépeire és fiókjaiba, és ellopjanak fontos adatokat, akár bankkártyákhoz tartozó információkat. Ez ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha naprakész szoftvereket használ. Azaz mindig telepíti a frissítéseket, amint értesítést kap arról, hogy új változat érhető el, hiszen ezek „foltozzák be” a biztonsági réseket. Szintén alapvető elem a védekezésben a vírusirtó program, amelyet manapság már nemcsak számítógépen, de okostelefonon is érdemes használni, mivel a mobileszközöket is egyre gyakrabban veszik célba a kiberbűnözők – összegezték a NetiQ szakértői.

Vigyázzon adataira!

Webes vásárláskor elengedhetetlen, hogy megadja személyes adatait, itt is érdemes azonban körültekintően eljárni, mert rossz esetben ezek is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Védelmet nyújthat az adatlopás ellen, ha az adott oldal rendelkezik SSL-tanúsítvánnyal, ez ugyanis garantálja, hogy az adatok egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a honlap üzemeltetőihez. Arról, hogy az oldal SSL-tanúsítványt használ, kétféleképp lehet meggyőződni: a webcím https-sel kezdődik (http helyett), és egy lakat ikon látható mellette.

A böngészők a nagyobb kényelem érdekében felajánlják, hogy elmentik a beírt adatokat, így később nem kell újra bevinni azokat. Ha érzékeny információkról van szó, akkor inkább érdemes eltekinteni ettől a kényelemtől, különösen mobileszközök esetén. Hiszen ha esetleg ellopják a tabletet vagy az okostelefont, akkor a tolvaj a személyes adataikhoz, sőt legrosszabb esetben akár a kártyaadatokhoz is hozzáférhet. További védelmi vonalat jelent, ha azonosítással védi okoseszközeit, azaz hogyha a képernyőt csak egy PIN-kód megadása vagy az ujjlenyomat beolvasása után lehet csak feloldani.

Csak megbízható forrásból!

Az egyszerűbb út sokszor könnyebb, különösen akkor, ha szorít az idő. De még az ünnepi rohanásban is fontos figyelmet fordítani arra, hogy mindent csak megbízható forrásból szerezzen be. A karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen zenék és filmek letöltésekor például nem érdemes torrentoldalak használatával veszélynek kitenni eszközeinket. Hasonló a helyzet az okostelefonos applikációkkal: legyen szó akár karácsonyi játékról, akár egy webshop alkalmazásáról, csak a hivatalos alkalmazásboltból beszerzett programokban bízzunk. Online vásárláskor is célszerű ezt a tanácsot szem előtt tartani, és csak már jól ismert, bejáratott webshopokból vásárolni, különösen nagy értékű termékek esetén.

Kerülje a nyilvános WiFi-hálózatokat!

A WiFi-hálózatok negyede kockázatos

A karácsony előtti rohanásban sokan kénytelenek útközben intézni dolgaikat. Ebben nagy segítséget jelentenek a mobileszközök és a folyamatos online kapcsolat, ugyanakkor ezt is csupán biztonságos körülmények között ajánlott igénybe venni. A nyilvános helyeken, kávézókban, közterületeken vagy plázákban elérhető, nyílt WiFi-hálózatokon küldött adatok szintén illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ezért ha egyszerű böngészésnél és nézelődésnél többre vágyik, a karácsonyfa alá szánt okostévét inkább a biztonságosabb otthoni kapcsolatot vagy a mobilszolgáltató által biztosított mobilnetet használva rendelje meg.