Piaci drónokat is bevethetnének a harctéren

Piaci drónokat is bevethetnének a harctéren

Piaci drónokat is bevethetnének a harctéren

biztonság

2 perc

Ugyan léteznek külön katonai célokra kifejlesztett bombázódrónok, ezek viszont a beltéri felderítésre nem alkalmasak. Nem biztos azonban, hogy új modelleket szükséges tervezni: egyes elképzelések szerint a piaci forgalomban lévő szerkezetek felújítása is elég lehet.

Amióta a távolról vezérelhető repülők technológiája megbízhatóvá vált, az Egyesült Államok hadserege több különböző módon is bevetette a szerkezeteket. A Predator és a Reaper változatok alkalmasak távoli célpontok megsemmisítésére vagy felderítésére, míg az olyan kisebb modellek, mint a Puma vagy a Raven egy-egy fontos pont megfigyelésére használhatók.

A Wired összefoglalója kiemeli, hogy olyan eszköz viszont hiányzik a katonaságnál, amely segítségével a városi környezetben is ki tudnák deríteni, hogy az épületekben vagy a városok alatti csatornákban hol bujkálnak például az ellenséges csapatok. A cikk szerint a fogyasztói piacon végbement drónfejlesztések akár erre is megoldást kínálhatnak. Több hadifejlesztéssel foglalkozó szervezet (mint például a Center for a New American Security) ugyanis azt tanácsolja, hogy a hadsereg inkább vásárolja fel a könnyen beszerezhető kvadkoptereket, és átalakítások segítségével tegye őket késszé a bevetésekre.

A nagy átalakulás

Természetesen az olyan kamerás drónok, mint például a DJI modelljei jó néhány átalakításon kell, hogy átessenek, mielőtt készen állnának egy ilyen feladatokra. Ennek csak egyik része a szerkezet megerősítése, hogy kibírja a komolyabb ütközéseket, viszont nem elhanyagolandó tényező a szoftveres védelem kiépítése sem.

Emberéleteket menthetnek a drónok

A piacon elérhető darabok ugyanis nincsenek felkészítve arra, hogy külső erők komolyan próbálkoznak azzal, hogy valahogy megzavarják a drón által küldött és fogadott jeleket.

Jeffrey Persons tengerészőrnagy arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan a kereskedelmi forgalomban elérhető szerkezetek rendelkeznek bizonyos fokú akadályfelismerő képességgel, ez még jócskán távol áll attól, amelyet a hadsereg elvárna. Azt is kiemelte, hogy maga a technológia, mely lehetővé tenné a tévedhetetlen helyzetfelismerést GPS nélkül is, már közel áll a megvalósuláshoz.

Az olcsó a drága?

Nem biztos tehát, hogy a bolti drónok felvásárlása lenne a legolcsóbb verzió az Egyesült Államok hadereje számára, hiszen hosszú távon lehet, hogy jobban megérné saját, állami tulajdonban lévő szoftvereket fejleszteni, mint bonyolult licencszerződést kötni egy-egy külső fejlesztővel. Nem is beszélve a bürokrácia szülte akadályokról, mely olyan lassan jutna csak el a tényleges modellek beszerzéséig, hogy azok elavulnának, mire a harctérre juthatnának.