Rico – házőrző kutya az éjjeliszekrényen

Rico – házőrző kutya az éjjeliszekrényen

Rico – házőrző kutya az éjjeliszekrényen

biztonság

5 perc

Rico, az érzékelőkkel felszerelt intelligens házőrző folyamatosan figyeli a lakás hőmérsékletét, páratartalmát, jelenti a gyanús zajokat és füst esetén automatikusan riaszt.

Megdöbbentő adat, de a felmérések szerint egy átlagos fogyasztó nagyjából 18 havonta cseréli le okostelefonját, pusztán azért mert ráunt a készülékére. A mobiloknak a legtöbb esetben semmilyen műszaki problémájuk nincs, a felhasználók egyszerűen intelligensebb, kifinomultabb, még több élményt kínáló modellekre cserélik le meglévő telefonjukat. Ennek eredményeképp évente nagyjából 280 millió készülék jut arra a sorsra, hogy a fiókok vagy a szekrények mélyén hányódjon. A Mindhelix fejlesztői – a Sentinel biztonsági alkalmazás tervezői – ezért úgy döntöttek, hogy új életet adnak az elavult, de működőképes mobiloknak.

Tudta, hogy egy átlagos okostelefon ma nagyobb teljesítményre képes, mint az Apollo 11 vezérlőegysége, ami eljuttatta az embert a Holdra? A készülékek az idők folyamán ráadásul egyre „emberibbé” váltak, a maguk módján látnak és gondolkodnak is, így viszont jóval nehezebb őket újrahasznosítani. Így született meg Rico, a barátságos házőrző eszköz ötlete, amellyel teljesen új célt lehet adni a megunt mobiloknak.

Több mint testőr: menjen biztosra az M2M-mel >>A Rico külsőre valóban egy gömbölyded, színes kutyára hasonlít a leginkább, amely számtalan módon felügyeli az otthonok biztonságát. A készülékbe több apró szenzort építettek be, amelyek mérik a levegő páratartalmát, hőmérsékletét, a szén-monoxid koncentrációját, de jelzik a füstöt vagy a gyanús zajokat is. Az összegyűlő információkat egy alkalmazás segítségével továbbítják a tulajdonos telefonjára, így bármikor nyomon lehet követni, mi zajlik éppen a lakásban. Ha a mobilt beletesszük az eszközbe, akkor hangutasításokat lehet neki adni, sőt még a beérkező üzeneteket is felolvassa. Az élő videókapcsolat emellett azt is lehetővé teszi, hogy folyamatosan ellenőrizzük, mi történik a házban, akkor is, ha nem vagyunk éppen otthon. 

Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla >>Akkor sem kell aggódni, hogyha esetleg semmilyen jobb sorsra ítélt okostelefon nem lapul a szekrényében: Rico így is gond nélkül ellátja a feladatát, ebben az esetben viszont le kell mondani a hangutasítás és az üzenetrögzítés kényelméről. Az eszköz mellé ráadásul jár néhány okos kiegészítő is, ezeknek a segítségével távolról is tudja szabályozni a háztartásban található berendezések működését.

Így például irányítani lehet a légkondit, a hűtőt és az asztali állólámpát, de az okos kutyus akár az ébredés pillanatában automatikusan elkezdheti nekünk főzni a méregerős feketét. Az intelligens házőrző eszköz azt is jelzi, hogyha elkészült az ebéd, képes kinyitni a bejárati ajtót, fel-és lekapcsolni a világítást, de segíthet a lakásban elkallódott tárgyak felkutatásában is.  A vidám, kis helyen is elférő házőrző jelenleg még fejlesztés alatt áll, a tervezők reményei szerint jövő novemberben kerülhet majd kereskedelmi forgalomba.

Forrás: IoT News Network