RPS: így működik a Vodafone drónkövető rendszere

Kapcsolódó cikkek

RPS: így működik a Vodafone drónkövető rendszere

RPS: így működik a Vodafone drónkövető rendszere

biztonság

2 perc

A repülőgépek védelmére tervezett korszakalkotó megoldás egyfajta virtuális kerítés, amely innovatív 4G és IoT (Dolgok Internete) technológián alapszik.

Az innováció célja, hogy a véletlenszerű vagy szándékos berepülések megelőzhetők legyenek a kritikus vagy tiltott helyszínek közelében.

Úttörő technológia

A Vodafone fejlesztette ki a világ első rádiós helymeghatározó rendszerét (Radio Positioning System, RPS) drónokhoz. Ez követi a minden drónba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, amelyek az alábbi funkciókat teszik lehetővé:

– az üzemeltetők és az arra jogosult hatóságok – például a légi irányítás – minden drónt valós időben tudnak követni (maximum 50 méteres hibahatáron belül).

– A drón üzemeltetője a látóhatáron kívülre eső gépet is vezérelni tudja, nagymértékben csökkentve a véletlenszerű területsértés esélyét.

– Védelmet nyújtó virtuális fal (geofencing), amelynek lényege, hogy a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna (például repülőtér vagy büntetés-végrehajtási intézet) közelébe kerülnek, automatikusan szálljanak le, vagy térjenek vissza a kezelőhöz.

– Sürgősségi távbeavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok felül tudják írni a drónt működtető személy utasításait, a légi jármű repülési útvonalának módosításával vagy leszállásának kikényszerítésével.

– SIM-alapú e-azonosítás és a tulajdonos regisztrálása.

Kiemelt biztonság

A 4G-s mobilhálózatok régóta bizonyítottan működő biztonsági rendszerekkel üzemelnek, amelyek része például a teljes folyamatot lefedő, hatékony titkosítás repülés közben, a SIM és a bázisállomás között.

Az RPS helymeghatározási adatok sokkal nehezebben törhetők fel és kevésbé manipulálhatók, mint a GPS lokációs adatok. A drón irányításához használt adatkapcsolat pedig jelentős előnyöket – úgymint nagyobb ellenálló-képesség, valamint valós idejű visszajelzés a látóhatáron túl – kínál az üzemeltetőnek a jelenlegi rádiós drónirányítási protokollokhoz képest.

A Vodafone RPS funkcióit az ugyancsak Vodafone fejlesztésű mesterséges intelligencia algoritmusokkal ötvözik, ami igen nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy világszerte felgyorsítsa a drónreptetés biztonságosabbá tételét és a földrajzi helymeghatározást segítő újítások elterjedését, a távközlési cég RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat publikussá tette, így annak felhasználása esetén nem szükséges licencdíjat fizetni.

Idén is folytatódnak a tesztelések

Egy 2017 végén elvégzett kísérlet során – amely ebben a kategóriában a legelsők egyike volt a világon – a szolgáltató 4G hálózata segítségével volt képes irányítani egy 1,3 méter szárnyfesztávú, 2 kilogramm súlyú X-UAV drónt.

A kísérlet során – amelyet egy 32 kilométeres pályán, a spanyolországi Sevilla közelében elhelyezkedő Isla Mayor városában tartottak – a drón valós idejű HD videóadást közvetített, valamint repülési adatokat, így például sebességet, RPS pozíciót és GPS koordinátákat is továbbított.

A 2018-as évre további kísérleteket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája már 2019-től kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Sokoldalú rádiós helymeghatározás

Az RPS technológiai megoldásait egyéb IoT-eszközök jövőbeli funkcióinak a kibővítéséhez is fel fogja használni a vállalat, a csomagcímkéktől egészen a kerékpárokig. Bizonyos okoseszközökben az RPS kiegészítheti vagy kiválthatja a GPS-t, ezzel lehetővé téve – különösen beltérben – a pontosabb helymeghatározást, az eszközök méretének csökkentését, valamint a biztonság fokozását.