Az önvezető autók sebezhetőségét csökkentené a BlackBerry

Kapcsolódó cikkek

Az önvezető autók sebezhetőségét csökkentené a BlackBerry

Az önvezető autók sebezhetőségét csökkentené a BlackBerry

biztonság

1 perc

A telefonjairól ismert gyártó az internetre csatlakozó, sofőr nélküli autók kiberbiztonságára is fókuszál.

Új terméket fejlesztett a BlackBerry a szoftverek biztonsági hibáinak felderítésére Jarvis elnevezéssel – számolt be John Chen vezérigazgató bejelentéséről nemrég a HWSW. A gyártó már a QNX kifejezetten autókhoz fejlesztett operációs rendszerével is próbál jelen lenni az autóipari szektorban, nem is beszélve a különböző önvezető járművekhez kapcsolódó együttműködéseiről.

Okosautók: fejlesztési tippek a BlackBerrytől

A felhőalapú Jarvis rendszert nem a gépkocsik tulajdonosai használják majd, sokkal inkább az intelligens rendszerek tervezése során hasznos a program. Automatikusan képes feltárni a kódban lévő sebezhetőségeket, és figyelmeztetni az autógyártókat a szoftveres biztonsági résre, még mielőtt azok az autókba kerülnének – állítja a vállalat.

Az internetre csatlakozó járművek esetében különösen fontos a kiberbiztonság, hiszen éles helyzetekben a rendszer feltörése után a hackerek akár teljesen átvehetik az irányítást a gépkocsi felett, ez pedig nagy sebességek esetén akár emberéletekbe is kerülhet.

A BlackBerry autóipar iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az utóbbi időben számos más nagyvállalattal kötött megállapodást ezen a területen, mint például a Delphi Automotive, Nvidia vagy Qualcomm. Legutóbb év elején jelent meg egy közlemény a kínai internetes keresőóriás Baiduval kötött egyezségről, mely szerint a kínai vállalat által tavaly áprilisban bejelentett Apollo önvezető technológiai platformnak a QNX lesz az operációs rendszere.