Szabad-e használt okoseszközt vásárolni?

Kapcsolódó cikkek

Szabad-e használt okoseszközt vásárolni?

Szabad-e használt okoseszközt vásárolni?

biztonság

2 perc

Habár az alacsonyabb ár miatt ez jó ötletnek tűnhet, nem árt az óvatosság.

A Facebook Wink felhasználói csoportjának tagja például arról számolt be, hogy hiába állította vissza a gyári alapbeállításokat Google Nest Cam beltéri okoskameráján, az eszköz eladása után továbbra is láthatta az azzal rögzített új felvételeket. Kiderült, hogy a kamera még mindig elérhető a Wink Hub nevű központi otthoni hálózatról. Ez összekapcsolja a különféle intelligens berendezéseket, és lehetővé teszi, hogy a tulajdonos egyetlen alkalmazásból vezérelje azokat. Történt mindez annak ellenére, hogy a korábbi tulajdonos törölte a kamerát saját Nest felhasználói fiókjából.

A Wirecutter technológiai weboldal vizsgálata pedig megerősítette a Nest Cam Indoor biztonsági hiányosságait. A Google ezt követően kiadott egy javítócsomagot (patch-et), amellyel állításuk szerint megakadályozható, hogy a kamerák „harmadik fél” által nyújtott szolgáltatásokat érhessenek el a Works with Nest-en keresztül. Úgy nyilatkoztak, hogy a szoftverfrissítés automatikusan megtörténik, az érintett felhasználóknak így nincsen külön teendőjük.

Tehát tény, hogy a Google rövid időn belül megpróbálta orvosolni a problémát, ettől még kiemelten óvatosan kell eljárni a különféle használt „okos” otthoni eszközök megvásárlásakor. És ez nem csupán a kamerákra értendő, hanem az olyan, mikrofonnal felszerelt készülékekre is, amelyekkel a rosszakarók lehallgathatják a tulajdonosok magánbeszélgetéseit.

Rejtett mikrofonok?

Habár elsőre talán elképzelhetetlennek tűnik az ilyesmi, a hackerek már többször is bebizonyították ennek ellenkezőjét. Példának okárét a Nest Guard otthoni biztonsági rendszere is tartalmaz beépített mikrofont, csak éppen erről gyakorlatilag senki nem tudott, mivel elméletileg nem aktiválták azt. Bár arról nem érkezett információ, hogy a kiberbűnözők feltörték volna ezeket, az eset jól példázza, milyen fontos lenne odafigyelni a biztonságra, amikor valaki okoseszközt enged be a lakásába.

Korábban ugyan előfordult, hogy az adott készülék csak a gyártó fiókjához kapcsolódott, napjainkban azonban egyre inkább jellemző a különféle szolgáltatásokhoz történő csatlakozás. Ezzel pedig a veszély is értelemszerűen nő. Ráadásul a gyári beállításokhoz történő „visszatéréssel” nem tiltható le az összes szolgáltatáshoz való hozzáférés.

A felhasználók többsége azt is figyelmen kívül hagyja, hogy a készülékek jelentős része olyan virtuális asszisztenseken keresztül is irányítható, mint az Amazon Alexa vagy a Google Assistant. Azt pedig szinte lehetetlenség fejben tartani, hogy milyen „harmadik féltől” származó egyéb szolgáltatásokat vesz is igénybe a felhasználó.

Ha tehát valaki fel szeretné „okosítani” otthonát, jobban jár, ha inkább vadonatúj eszközt szerez be megbízható helyről. Egy „felújított” vagy használt készülék az ára miatt ugyan elsőre csábító lehet, de csak új gép esetén vehető biztosra, hogy az nem kapcsolódik a korábbi tulajdonos által használt szolgáltatásokhoz. Nem beszélve arról, ha sérült vagy hamis terméket adnak el valakinek. Ugyanakkor az új okoskészülékeknél is sokkal jobban kellene figyelni a biztonságra a gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt.

Forrás: