Személyre szabható az intelligens zár

Kapcsolódó cikkek

Személyre szabható az intelligens zár

Személyre szabható az intelligens zár

biztonság

2 perc

A berlini székhelyű 1aim által fejlesztett hardverek és szoftverek segítségével az okostelefon is kiválthatja a hagyományos kulcsokat vagy belépőkártyákat.

Ehhez elég, hogyha a tulajdonos (legyen szó magáningatlanról vagy irodáról) egy alkalmazás segítségével digitális azonosítót hoz létre, amelyet smsben vagy e-mailben küld el. Így akár a rendszerben nem regisztrált látogatók, vendégek vagy a szállítók is bejuthatnak a számukra engedélyezett terekbe – magyarázta Torben Friehe, a 1aim vezetője. 

Így növelheti okosan lakása értékét

A rendszer két célt szolgál: egyrészt azonosítja és beengedi az arra jogosultakat, másrészt segítségével a cégek adatokhoz jutnak a közösségi tereik kihasználtságáról. Ez utóbbi segít például abban, hogy minden munkavállaló a számára optimális teret használhassa, és egyben hatékonyabbá tehető vele a helykihasználás, valamint csökkenthetők az üzemeltetési költségek.

Az okoszár azáltal, hogy nem egyszerűen szenzorokat használ, hanem a belépők személyét ismeri fel, pontosabb adatokat szolgáltat, és személyre szabott javaslatokat tehet. Erre példa, amikor a program egy tárgyaláshoz az érintettek igényeinek megfelelő helyiséget ajánlja fel. 

Mást jelent a biztonság Európában és Amerikában

A Németországban élő amerikai szakember szerint a két ország lakói mást-mást gondolnak a zárakról. Az amerikaiak számára teljesen biztonságosnak tűnő ajtók, mechanikus zárak az erre sokkal többet áldozni hajlandó német háztulajdonosok számára nem nyújtanak biztonságot.

Például egyes európai gyártók szigorú kritériumok alapján határozzák meg az ajtók betörésbiztonságát, és az amerikaiak által használt bejáratok többsége az itteni legalacsonyabb mechanikai védelmi fokozatnak sem felelne meg. 

Mennyire biztonságosak a felokosított zárak?

Az elmúlt időszakban élénk szakmai és társadalmi vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy az Amazon és a Walmart külön-külön kifejlesztett, de hasonlóan működő rendszert ajánl ügyfeleinek. Ezek esetében a vállalat szállítói a tulajdonos ottléte nélkül, az okoszárat és a kamerarendszert használva juttatnák be a megrendelt árut a lakásba. A megkérdezett potenciális felhasználók többsége viszont úgy nyilatkozott, hogy nem szívesen használná ezt a szolgáltatást.

Torben Friehe szerint az iparág felelőssége, hogy biztonságos, elszámoltatható módon tárolja és használja az okoseszközök működtetése során összegyűjtött, sokszor kifejezetten személyes adatokat. Szintén a gyártók feladata, hogy felelős fejlesztésekkel próbálják kivédeni az IT-szektorban a világhálóra csatlakozó készülékeket célzó támadásokat.

Forrás: ReadWrite