Tényleg csodafegyver a gépi tanulás?

Kapcsolódó cikkek

Tényleg csodafegyver a gépi tanulás?

Tényleg csodafegyver a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás?

biztonság

2 perc

Az ESET legújabb felmérése szerint a szervezetek mintegy fele nem érti a különbséget az Artificial Intelligence és a Machine Learning között.

A globális kutatás kimutatta, hogy a mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást (ML) övező felhajtás eredményeként az informatikai döntéshozók háromnegyede csodafegyverként tekint ezekre a technológiákra a kiberbiztonság területén. Az IT-biztonsági szakemberek szerint azonban ez a népszerűség zavart okozhat az informatikai csapatok körében, és a hamis biztonságérzet miatt még nagyobb veszélyt is jelenthet a cégek számára.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az AI kiberbiztonságban betöltött szerepéről szóló cikkek és közösségi bejegyzések száma, divatos „buzzword-ök” lettek a mesterséges intelligenciához és a gépi tanuláshoz kapcsolódó kifejezések.

A technológiát övező felhajtás azonban félrevezető lehet a vállalatok és az informatikai szakemberek számára. Ezért az ESET szakemberei 900 informatikai döntéshozót kérdeztek meg az Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban, hogy tisztább képet kapjanak a „hype” hatásairól.

Áttörést várnak a cégek

A kutatás eredményei szerint a legnagyobb arányban az amerikai döntéshozók várnak „csodát” az említett technológiáktól (82%). Őket az Egyesült Királyság (67%) és Németország (66%) követ. A válaszadók nagy része szerint az AI és az ML segíthetne szervezetüknek a fenyegetések gyorsabb felderítésében és a reagálásban (79%), illetve megoldhatná a szakképzettségbeli hiányosságokat is (77%).

„Az elmúlt évtizedekben alaposan megtanulhattuk, hogy nincs mindenki számára ideális megoldás és néhány problémára nem létezik egyszerű válasz. Különösen igaz ez a kibervilágra, ahol akár percek alatt is megváltozhatnak a játékszabályok. Napjaink üzleti világában egyszerűen felelőtlenség egyetlen technológiára alapozni a védelmet. Az ML egy nagyon fontos és nagyon hasznos eszköz a kiberbiztonság területén, azonban ez csak egy része kell, hogy legyen a szervezetek átfogó kibervédelmi rendszerének” – mondta a kutatás kapcsán Béres Péter, a Sicontact Kft. informatikai vezetője.

A cikk folytatását itt olvashatja el.