Testkamerák védik a vasúti jegyvizsgálókat

Kapcsolódó cikkek

Testkamerák védik a vasúti jegyvizsgálókat

Testkamerák védik a vasúti jegyvizsgálókat

biztonság

1 perc

Saját biztonságuk, az utasok és vagyontárgyaik védelme érdekében március végétől kamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasúti vonalakon dolgozók.

A MÁV-START technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a munkatársai elleni támadásokkal szemben.

Egyre gyakrabban éri szóbeli inzultus és fizikai atrocitás a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Idén áprilisig 19 jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást annak ellenére is, hogy alapesetben a támadó akár öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Az atrocitások visszaszorítását célozza a testkamerák alkalmazása, az eszközök gyakorlati tesztelése 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével már korábban lezajlott. Az ekkor felhalmozott tapasztalatokat felhasználva öt darab Dahua MPT-100 testkamerát telepítettek márciusban a Mátészalkát érintő Debrecen-Nyírbátor-Mátészalka, Mátészalka-Záhony, Nyíregyháza-Zajta, Mátészalka-Csenger és Mátészalka-Tiborszállás vonalakon.

A testkamerákat önkéntes alapon több műszakban egyelőre nyolc jegyvizsgáló használja. Már az első napok tapasztalatai is azt mutatják, hogy az érintett szakaszokon utazók együttműködőbbé váltak. Például az egyik jegyvizsgáló szerint egy korábban gyakran kötekedő, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte az eljárás jogosságát.

További testkamerák beszerzése jelenleg folyamatban van, melyeket várhatóan ősztől vehetnek használatba a kalauzok Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.