Újabb drónok a hatékonyabb katasztrófavédelemért

Kapcsolódó cikkek

Újabb drónok a hatékonyabb katasztrófavédelemért

Újabb drónok a hatékonyabb katasztrófavédelemért

biztonság

2 perc

A szingapúri fejlesztés az átlagosnál nagyobb területeket képes megfigyelni és veszélyes vagy megközelíthetetlen helyeken is végezhet műveleteket.

Az előre beprogramozott repülési útvonalon közlekedő gép akár több kilométerre is elrepülhet az irányító személytől, ahelyett, hogy csak több száz méterre lenne tőle.

A Home Team Tudományos és Technológiai Ügynökség (HTX) és az ST Engineering Aerospace által kifejlesztett pilóta nélküli légi jármű (UAV) nagy távolságok megtételére is képes a vizuális látóvonalon túl (Beyond Visual Line of Sight, BVLOS).

Ez ellentétben áll az EVLOS (Extended Visual Line of Sight) repüléssel, amely egy, a vezérlőben ülő operátor, illetve egy biztonsági pilóta jelenlétét is megköveteli, aki szükség esetén átveheti az irányítást a gép fölött.

Az új, Szingapúrban bemutatott szerkezetet járőrözési célra és kiterjedtebb területek megfigyelésére is bevethetik. Így biztonsági műveletek végrehajtására is használhatják, illetve olyan helyzetekben, amikor az emberi jelenlét és irányítás esetleg túlságosan kockázatosnak bizonyulna.

A gép valós idejű helyzetképet adhat az incidensek helyéről és a fokozott biztonsági intézkedéseket igénylő tömegrendezvényeknél is bevethető. Az általa készített videók közvetlenül a rendőrség operatív parancsnoki központjába kerülnek továbbításra. Ezen kívül a speciális repülő szerepet játszhat a különféle veszélyes anyagok felderítésében és a nagyobb tűzesetek felülről történő megfigyelésében is.

Fejlesztői azon is dolgoznak, hogy az eszköz képes legyen szállítani olyan alapvetőnek szállító felszereléseket, mint például az automata defibrillátor.

A mentést segítő drónok olyan kritikus feladatok idején, mint az épület összeomlása, lerövidíthetik a válaszidőket és akár életet is menthetnek. Használatával a tűzoltók azt is láthatják, ha valami elzárja a menekülési útvonalat, vagy ha valaki netalán szándékosan próbálja megakadályozni, hogy bejussanak az épületbe.

A szakemberek jelenleg is dolgoznak a „finomhangoláson”. A drónt a többi között alkalmassá szeretnék tenni olyan hasznos terhek szállítására, mint a kamerák vagy a veszélyes anyagokat észlelő detektorok. Ezzel még könnyebben lehetne alkalmazkodni a különböző feladatokhoz és helyzetekhez – hívta fel a figyelmet Cheng Wee Kiang, a HTX robotikai, automatizálási és pilóta nélküli rendszereket fejlesztő központjának igazgatója.

A szerkezethez feltöltött akkumulátorkészlet is tartozik, aminek köszönhetően a következő küldetés is mielőbb elindítható.