Újabb testkamerákat kapnak a kalauzok a kritikus járatokon

Kapcsolódó cikkek

Újabb testkamerákat kapnak a kalauzok a kritikus járatokon

Újabb testkamerákat kapnak a kalauzok a legkritikusabb elővárosi járatokon

biztonság

1 perc

A támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a mobilkamera használata a budapesti elővárosi vonalak kijelölt járatain – naponta csaknem 250 vonaton.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony a viselhető kamera alkalmazása.

Az eddigi önkéntes gyakorlattól eltérően augusztus végétől a kijelölt vonatokon dolgozó kalauzok számára kötelező lesz a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, valamint a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalakon.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén pedig eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Ebben az évben a legtöbb, 8 eset a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon történt. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon 6 alkalommal, a Budapest-Göd-Vác-Szob vonalon pedig 5 alkalommal ért jegyvizsgálót agresszió. A bántalmazások több mint fele a délutáni és éjszakai órákban történt.

A MÁV-START év végéig a már meglévő 108 mellé további 66 darab új testkamerát telepít az eddigieken túl új helyszínekre is: a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Záhonyba, valamint Szegedre és Tapolcára.

A kalauzok tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.