Ujjlenyomat és arcszkenner: ezek lehetnek a jövő PIN kódjai

Ujjlenyomat és arcszkenner: ezek lehetnek a jövő PIN kódjai

Ujjlenyomat és arcszkenner: ezek lehetnek a jövő PIN kódjai

biztonság

1 perc

Ősszel a MasterCard kísérleti programot indít: az okostelefonnal történő vásárlást kezdi tesztelni. A tranzakció jóváhagyására ujjlenyomat- és arcszkennert használnak majd.

Ha beválik a módszer, akkor hamarosan a ma nagyon divatos szelfikkel is igazolható lesz, hogy valóban a saját számlájáról intézi a vásárlást – számolt be róla a Nol.hu a Money.cnn.com cikke alapján.

Az okostelefonnal való vásárláshoz először egy alkalmazást kell majd letölteni. Az applikáció beállításainál a felhasználók eldönthetik, hogy fizetéskor az ujjlenyomatukkal vagy az arcukkal szeretnék azonosítani magukat.

Az ujjlenyomat leolvasásához olyan mobilos szenzor szükséges, amely tartalmazza az előzőleg feltöltött biometrikus adatokat, a szelfialapú eljárásnál pedig a résztvevők az arcukat fotózzák le.

A fejlesztések célja, hogy csökkenjen a csalások száma

A bankok felfigyeltek az iPhone ujjlenyomatszkennerével 2013-ban elindított biztonsági eljárásokra, főleg mert kiderült, hogy a felhasználók nem idegenkednek a biometrikus azonosítóktól.

A MasterCard ötszáz ügyfél bevonásával indítja el ujjlenyomat- és arcfelismerő alkalmazását, és ha sikerrel jár, akkor a tervek szerint szélesebb körben is bevezeti.