Sokat érő adatok: kiberbiztonsági trendek 2018-ban

Kapcsolódó cikkek

Sokat érő adatok: kiberbiztonsági trendek 2018-ban

Sokat érő adatok: kiberbiztonsági trendek 2018-ban

biztonság

2 perc

Az ESET szakértői előrejelzésükben bemutatják azokat a területeket, amelyekre várhatólag a legnagyobb figyelem összpontosul majd a következő egy évben.

Az elemzés leginkább a zsarolóvírusokra, a kritikus infrastruktúrák elleni támadásokra, a várható kártevőkre és a kiberbűnözők elleni küzdelemre fókuszál, azonban a választási kampányokat fenyegető kibertámadások és az adatbiztonság is kiemelt figyelmet kapott az összefoglalóban.

A cégek jelentős része továbbra is hatalmas összegeket utal a zsarolóvírusok készítőinek, ahelyett, hogy a kiberbiztonsági védelmét fejlesztené, a jelentés tanulságai szerint ez a sajnálatos hozzáállás várhatóan 2018-ban is folytatódni fog.

„Miközben úgy tűnik, hogy számos nagyvállalat egyre komolyabban veszi a kiberbiztonságot, és szakértőiknek megadják az eredményes munkához szükséges költségvetést és vezetői támogatást, addig a nekik beszállító végző és szolgáltatásokat nyújtó kisebb vállalkozások továbbra is küzdenek a biztonsággal, így vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára” – mondta Stephen Cobb, az ESET biztonsági kutatója, aki 2017-ben megjósolta a kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is.

A biztonsági kockázatok ellenére is népszerű az IoT

A tanulmány kiemelt figyelmet szentel a biztonsági cégek és a bűnüldöző szervek együttműködésének, ami továbbra is igen fontos és hasznos terület annak érdekében, hogy az internet használata mindenki számára biztonságosabb lehessen.

A valós és valótlan hírek hálójában

A világ minden országában hangsúlyos témaként jelent meg 2017-ben a választások esetleges manipulálhatósága. Vajon valóban manipulálhatók a leadott szavazatok, és a hactivisták meg tudják változtatni a választók véleményét, befolyásolva a szavazás végeredményét? A biztonságtechnikai szakértők szerint az országoknak 2018-ban meg kell tenniük az ezzel kapcsolatos megelőző intézkedéseket, hogy megvédjék saját demokratikus folyamataik digitális biztonságát.

Sosem látott szigor az adatvédelemben

A 2018 májusától alkalmazandó GDPR EU-irányelv a korábbi adatvédelmi szabályozást váltja fel, és a határidő közeledtével egyre növekednek az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmak. A tanulmányban a szakemberek az adatgyűjtés felhasználói tudatosságára összpontosítanak, kiemelve az IoT (Dolgok Internete) révén begyűjtött adatokban rejlő kockázatokat, és hangsúlyozva a nem megfelelő adatkezelést végző cégeket fenyegető jelentős büntetéseket.

Fókuszban az okoseszközök és a személyes adatok

A technológiai innovációk már 2017-ben is jelentős lehetőségekkel kecsegtettek a digitális világban, miközben az új fejlesztésű eszközök számos biztonsági hiányossággal küzdenek, ebből fakadóan pedig a felhasználókat célzó újszerű fenyegetések jelentek meg. Az elmúlt egy évben azt is láthattuk, hogy a hackerek egyre inkább a személyes adatok megszerzésére összpontosították támadásaikat. Emiatt az egyszerű védekezés mellett 2018-ban a felhasználóknak növelniük kell a kibertámadásokkal kapcsolatos tudatosságukat is, és még több felelősséggel kell kezelniük digitális világukat.