A biztonsági kockázatok ellenére is népszerű az IoT A botnet-támadások ellenére is nagy az érdeklődés a Dolgok Internete iránt. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3315/articles/20171128153909/iot-biztonsag.jpg

A biztonsági kockázatok ellenére is népszerű az IoT

2017. december 5. 15:50
2'
Az elmúlt időszak egyre komolyabbá váló botnet-támadásai ellenére a Spiceworks által megkérdezett szervezetek csaknem fele tervezi, hogy IoT-vel bővíti meglévő rendszerét.

A Cradlepoint üzleti beszámolója egyebek közt összefoglalja a jelenlegi IoT-gyakorlatokat, percepciókat és a globális, IoT-használattal kapcsolatos terveket. A jelentésben idézett felmérés kiemeli: bár a megkérdezett szervezetek 69 százaléka már használ, vagy legkésőbb jövőre használni fog a Dolgok Internetéhez kapcsolódó megoldásokat, a cégek 40 százalékát komolyan aggasztja a kiberbiztonság kérdése.

Fő a biztonság

A kutatás kérdéseire 22 iparág nagy, legalább 500 főt foglalkoztató amerikai, kanadai és brit cégeinek IT-szakemberei válaszoltak. Mind a 400 megkérdezett aktívan részt vesz cége IT-stratégiájának kialakításában és a döntéshozatalban.  

DDoS-támadások: összedőlhet az IoT-kártyavár?

A kiberbiztonságért aggódók nagy aránya mellett, a válaszadók harmada említette, hogy az IoT bevezetésének fő mozgatórugója a fizikai biztonság növelésének igénye, illetve majdnem negyedük pedig a fejlettebb működési folyamatokat hangsúlyozta. Minden ötödik megkérdezett emelte ki a csökkenő operatív kiadásokat, és ugyanennyien említették az egyszerűbb irányítást. A Dolgok Internetét már használó szakemberek nagyjából 71 százaléka alkalmazza azt épületbiztonságra, legtöbbször internetre csatlakozó biztonsági kamerákon formájában.  

Gyakoribb támadások

Az elmúlt időszak botnet-támadásai nethez kötött készülékek millióit fertőzték meg, de hiába erősödik az IoT-hez kapcsolódó biztonsági fenyegetettség, a vizsgált szervezetek csaknem fele használ IoT-megoldásokat a jelenlegi üzleti hálózatán, és 57 százalékuk maga menedzseli okoskészülékei biztonságát. 

Ezzel kapcsolatos aggodalmának adott hangot Peter Tsai, a Spiceworks elemzője is. Szerinte a Reaperhez és Miraihoz hasonló, biztonsági kamerák, routerek, digitális videólejátszók millióit megfertőző botnet-támadások után egyértelmű, hogy a nem biztonságos IoT-eszközök, különösen a nethez kapcsolódó biztonsági szerkezetek, komoly veszélyt jelentenek a szervezetek számára. 

Az elemző azt tanácsolja tehát, hogy mielőtt egy cég új okoseszközöket kezdene használni, győződjön meg azok biztonságosságáról, és arról, hogy a felmerülő potenciális veszélyek ellen a szervezet képes-e megfelelően védekezni. Az internethez kapcsolódó készülékek ugyanis mindig újabb behatolási pontokat jelentenek a hackereknek, és a támadások kivédésére a tradicionális biztonsági eszközök nem elegendőek.

Jó hír ugyanakkor, hogy az újfajta biztonsági modell, az SDP-technológia (software-defined perimeter) alkalmazásával a cégek képzett szakember segítsége nélkül is képesek lehetnek megvédeni a rendszereiket a kiberbűnözőkkel szemben.  

Forrás: IoT Business News

A figyelmébe ajánljuk:

Szenzorok és okosgépek a gyárakban

Az ABB kismegszakítókat gyártó heidelbergi üzemében már megtekinthető, hogyan néz ki a jövő gyára, ha a cég Ability megoldásaival van felszerelve, és ezzel hogyan válnak a „dolgok” gyorsabbá és hatékonyabbá.
Olvasson még a témában:

Átveri a betörőket az okoshangszóró

Többféle megoldás létezik ma már a jelenlét-szimulációra, az viszont újdonságnak számít, hogy egy hangszóró segítségét is igénybe vehetik a lakástulajdonosok. A villódzó fények, a tévéműsorok vagy más hangok utánzása ugyanis mind azt jelezheti, hogy nem üres a lakás.

Újratervezés az okosotthonok biztonsági piacán

Annak idején a SimpleSafe az egyik első olyan startup volt, amely az intelligens otthoni rendszerek biztonságával foglalkozott. A cég az utóbbi években az újabb vetélytársak megjelenése miatt szükségesnek látta a változtatásokat.