A háztartásokban már több a digitális eszköz, mint az élőlény Átlagosan 6,3 csatlakoztatott készülék, 2,4 fő és 0,3 háziállat van a jövő 2.0 otthonaiban. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3012/articles/20170801105000/kiberbiztonsag.jpg

A háztartásokban már több a digitális eszköz, mint az élőlény

2017. augusztus 1. 10:50
2'
Manapság a modern otthonokban gyökeres változások láthatóak, ezzel együtt a háztartások „összetétele” is változik: átlagosan 6,3 csatlakoztatott készülék, 2,4 fő és 0,3 háziállat van a jövő 2.0 otthonaiban.

Jelenleg több készülék található egy lakásban, mint ember és háziállat, és ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában, sőt a Kaspersky Cybersecurity Index szerint az emberek 39%-a továbbra sem gondoskodik a készülékeik védelméről az olyan kibertámadások ellen, mint a zsarolóvírusok, kártékony programok vagy például a pénzügyi visszaélések.

Online lett az életünk

Egy átlagos háztartásban az emberek az ébren töltött órák nagy részében folyamatosan lógnak az interneten, és minél többen szörfölnek egyszerre, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programoknak vagy honlapoknak köszönhetően. A Kaspersky Lab éves kutatása szerint a felhasználók 63 százaléka aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt.

A Kaspersky Internet Security és a Kaspersky Total Security szolgáltatások ugyanakkor több más adatvédelmi funkció mellett olyan adathalászat elleni technológiát tartalmaznak, amely megakadályozzák, hogy a felhasználók hamis e-mailek, weboldalak áldozataivá váljanak. Emellett a frissített URL Advisor jelzi, hogy egy link megbízható, avagy gyanús és veszélyes.
 
Az otthon, ahol a drága adatok vannak

A hamis weboldalakkal kapcsolatos félelmek mellett a felhasználókat az is aggasztja, hogy elveszíthetik a csatlakoztatott készülékeiken található privát adataikat, köztük például a fotóikat.

Ezek az adatok rendkívül fontosak számukra, amit jól mutat az is, hogy a megkérdezett internetezők 53%-a tart attól, hogy megtámadja készülékét egy olyan, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról. Ezek a kártékony zsarolóvírusok is azt erősítik, hogy az okoseszközök esetében sem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő adatbiztonsági programok fontosságát, amire a gyártóknak és a felhasználóknak is egyaránt figyelniük kellene.

A figyelmébe ajánljuk:

Ön mennyire veszélyezteti a saját adatait?

A Kaspersky Lab legújabb kutatása alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz. Tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, mégsem gondoskodnak az adatvédelemről. A megkérdezettek közel felének még alapvető védelem sincs a készülékén.

Okoseszközök a hackerek célkeresztjében

A kifejezetten az intelligens berendezéseket célzó kártékony programok száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, és az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Hogyan lehet kategorizálni a lakásba telepíthető intelligens eszközöket? Mire jó ez a sok okoskészülék? A „felokosítás” miatt muszáj felújítani a házat, vagy elég csak a polcra rakni az új készülékeket?
Olvasson még a témában:

Ki felelős az okoseszközök biztonságáért?

A holland Irdeto vállalat újonnan végzett globális kutatása alapján a résztvevők 90%-a véli úgy, hogy a különféle okoseszközök esetén alapvető tényezőnek kellene lennie, hogy maga a készülék megfelelően védett is legyen.

Androidos védelem az okosotthonoknak

Megjelent a Kaspersky Lab okosotthonokra és Dolgok Internetére szabott biztonsági megoldásának béta verziója. Az ingyenes androidos applikáció figyeli az otthoni WiFi-hálózatot, és értesíti a felhasználót a potenciális veszélyforrásokról.