Biztonságtól a kényelemig – Így okosodnak az otthonok Bár a piaci trendeket tekintve két-három év előnyben van Észak-Amerika, de Európában is egyre népszerűbbek az intelligens otthonok. A Trend FM műsorában Szűcs Péter kérdezte a részletekről Kovács Zoltánt, az iContrALL Kft. ügyvezetőjét. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3417/articles/20180111212530/smart-home.jpg

Biztonságtól a kényelemig – Így okosodnak az otthonok

2018. január 11. 21:25
22'
Bár a piaci trendeket tekintve két-három év előnyben van Észak-Amerika, de Európában is egyre népszerűbbek az intelligens otthonok.

Sokan gondolhatnák, hogy az okosotthon már a ’80-as években elkezdett valóra válni, hiszen már a legelső személyi számítógépek segítségével is lehetett távirányítani a világítást, valamit már ekkor is lehetett otthoni biztonsági rendszereket vásárolni. Kovács Zoltán, az iContrALL Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban az igazi intelligencia ott kezdődik, amikor az otthoni rendszer már automatizációra, algoritmusok futtatására is képes, azaz reagálni tud a környezeti változásokra.

Biztonság, kényelem, energiahatékonyság

Ez a három terület jellemzi jelenleg a smart home fejlesztések fő irányát. Ezen belül az egyes megoldások a legegyszerűbbtől az egészen bonyolultig terjedhetnek. Például automatizálható az is, hogy napnyugta után felkapcsolódjon a kerti lámpa, vagy reggelente magától felemelkedjen az elektromos motorral vezérelt redőny.

A betörésvédelmet szolgálhatják az összetett automatizmusok, mint például a jelenlét-szimuláció. Ennél a programnál a központi rendszer úgy kapcsolgatja a lámpákat, húzza fel-le az árnyékolókat, mintha valaki otthon tartózkodna. Tekintve, hogy a rendszer az internetre csatlakozik, így a távoli elérés is lehetséges. A smart home további igencsak praktikus előnye, hogy távolról, okostelefonról is ellenőrizhető a vízcsap vagy a vasaló is, és szükség esetén például kikapcsolható bármelyik konnektor.

Optimalizált működés

A műsorban arról is szó esett, hogy az energiahatékonyságot növelheti, valamint az okosvárosok kiépülését, jóval hatékonyabb működését is szolgálhatja az intelligens mérés. Az okoshálózatok teljes településeken való kiépítésére ugyanakkor még várni kell, mivel nem csak a technológián múlnak az ilyen nagy volumenű és átfogó beruházások.

Kovács Zoltán szerint jelenleg 10% alatti okosotthon-penetráció becsülhető Európában. Az eddigi tapasztalatok alapján az látható, hogy 2-3 év csúszással az amerikai trend a kontinensünkön is megjelenik – mind mennyiségben, mind növekedésben.

Hallgassa meg a teljes interjút!

A figyelmébe ajánljuk:

Intelligens lakópark luxuskivitelben

Az LG Electronics új területre terjeszti ki az IoT-készülékek gyártása terén szerzett tapasztalatait. A különleges helyszín Szöul elővárosában lesz.
Olvasson még a témában:

Átveri a betörőket az okoshangszóró

Többféle megoldás létezik ma már a jelenlét-szimulációra, az viszont újdonságnak számít, hogy egy hangszóró segítségét is igénybe vehetik a lakástulajdonosok. A villódzó fények, a tévéműsorok vagy más hangok utánzása ugyanis mind azt jelezheti, hogy nem üres a lakás.

Újratervezés az okosotthonok biztonsági piacán

Annak idején a SimpleSafe az egyik első olyan startup volt, amely az intelligens otthoni rendszerek biztonságával foglalkozott. A cég az utóbbi években az újabb vetélytársak megjelenése miatt szükségesnek látta a változtatásokat.