Felpöröghet a smart home piac Már ma is sokféle okoskészülék közül választhatnak a lakástulajdonosok, a tömeges elterjedéssel párhuzamosan azonban a kockázatok is nőnek. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3015/articles/20170802114749/okoszar.jpg

Felpöröghet a smart home piac

2017. augusztus 2. 14:40
2'
Már ma is sokféle okoskészülék közül választhatnak a lakástulajdonosok, a tömeges elterjedéssel párhuzamosan azonban a biztonsági kockázatok is még nagyobb hangsúlyt kapnak.

A McKinsey & Company tanácsadócég szerint az amerikai smart home (okosotthon) piac nagysága év végére elérheti a 29 millió dollárt. Ebben pedig nagy szerepe lesz az okoszárak gyártásának, amelyben számításaik szerint egyelőre 34 cég érdekelt. 

Intelligens zárral tegye biztonságossá otthonát

A UniKey Technologies az egyik ilyen társaság, amely kiemelkedően rövid idő alatt gyűjtötte össze a finanszírozáshoz szükséges összeget – ez is annak a jele, hogy az okosotthon-termékek egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot.

Az ajtó nyitásához a tulajdonosnak az androidos vagy iOS-alapú okostelefonját kell használnia. Az egyszerűség kedvéért a zár Bluetooth-technológián keresztül biztosítja az adatátvitelt, és a felhasználóknak semmilyen applikációt nem kell letölteniük az eszközhöz. A zár egyedi titkosítási algoritmust használ, amely a gyártó szerint bankszintű védelemmel rendelkezik. 

Jóval nagyobb cégként a Vivint Smart Home a felokosított zárakon kívül intelligens ajtócsengőket és garázsajtókat is gyárt. Terveik között szerepel, hogy egy teljes körű (kültéri kamerával is kiegészített), internetre csatlakoztatott biztonsági rendszert hozzanak létre.

Az eszközökhöz való hozzáféréshez a felhasználóknak a Vivint applikációját kell letölteniük, amely élőben való közvetítést is lehetővé teszi. A tulajdonos így bármikor megnézheti, hogy ki kopog az ajtónál, emellett az app természetesen a belső okoskészülékkel (például az Amazon Echóval) is kommunikál.

Felfuthat a tömeggyártás

A várakozások szerint most kezdődik az okosotthon-megoldások valódi tömeggyártási fázisa, amely azt is jelenti egyben, hogy a cégeknek a siker érdekében még inkább meg kell különböztetniük magukat a konkurencia termékeitől. A fogyasztói piacon azonban még nem kristályosodott ki a legjobb üzleti megoldás az intelligens otthonokra vonatkozóan, így a fejlesztőcégeknek egyelőre a biztonságra és az egységes működésre érdemes helyezniük a hangsúlyt. 

Habár a technológia már a mindennapjaink része, amikor a biztonság kérdésére kerül a sor, az emberek nem akarnak kockáztatni. Ugyanakkor nincs olyan cég, amely azt tudná mondani, hogy a rendszere teljesen feltörhetetlen, pedig ez lehetne az egyik alapja a sikernek. 

Együttműködés a versengés felett

A Readwrite összeállítása szerint a megoldást az jelentené, hogyha a különböző okosrendszerekkel foglalkozó cégek a szabványok és a biztonság kérdésében együttműködnének, és nem kizárólag vetélytársként viselkednének. Ha a vállalatok – tekintet nélkül a piac egyéb eszközeire – csak a saját termékeikre összpontosítanak, a felhasználók sosem fogják megtapasztalni, milyen is az okoseszközök zökkenőmentes és egységes használatának élménye.

A figyelmébe ajánljuk:

Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

A kezdeti időkben roppant bizakodó előrejelzések láttak napvilágot az intelligens otthonok elterjedéséről és az energiafogyasztásra gyakorolt pozitív hatásairól, de ezek a várakozások egyelőre túl optimistának bizonyultak.

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Hogyan lehet kategorizálni a lakásba telepíthető intelligens eszközöket? Mire jó ez a sok okoskészülék? A „felokosítás” miatt muszáj felújítani a házat, vagy elég csak a polcra rakni az új készülékeket?
Olvasson még a témában:

Ki felelős az okoseszközök biztonságáért?

A holland Irdeto vállalat újonnan végzett globális kutatása alapján a résztvevők 90%-a véli úgy, hogy a különféle okoseszközök esetén alapvető tényezőnek kellene lennie, hogy maga a készülék megfelelően védett is legyen.

Androidos védelem az okosotthonoknak

Megjelent a Kaspersky Lab okosotthonokra és Dolgok Internetére szabott biztonsági megoldásának béta verziója. Az ingyenes androidos applikáció figyeli az otthoni WiFi-hálózatot, és értesíti a felhasználót a potenciális veszélyforrásokról.