Kémkedő okosórák – Mire érdemes vigyázni? Egyre népszerűbbek a gyermekeknek gyártott okosórák, ugyanakkor a kockázatokról ennél az IoT-eszköznél végképp nem szabad megfeledkezni. Szakértők szerint az egyik komoly kockázat, hogy hackerek kémkedő szoftvert telepíthetnek bizonyos készülékekre. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3507/articles/20180209175442/okosora.jpg

Kémkedő okosórák – Mire érdemes vigyázni?

2018. február 9. 17:55
1'
Egyre népszerűbbek a gyermekeknek gyártott okosórák, ugyanakkor a kockázatokról ennél az IoT-eszköznél végképp nem szabad megfeledkezni.

Miért is hasznosak a világhálóra csatlakozó időmérők? Ezek az órák gyakorlatilag olyan mini számítógépek, amelyeket karunkon viselve biztos, hogy nem felejtünk otthon. A kisiskolásoknak szánt változata GPS- és mobilhálózat-alapú nyomkövetőt is tartalmaz, amely egy előre programozott számra azonnal riasztást is küldhet, ha azt érzékeli, hogy lekerült a viselője kezéről – olvasható a Digitális Család cikkében.

Telefonálás vs. „lehallgatás”

A csatlakoztatott órák egyik rendkívül praktikus funkciója, hogy egy gombnyomással mobiltelefonná változhatnak. Az előre beprogramozott számokat kihangosítva fel lehet felhívni. Az viszont a funkció hátránya, hogy az eszköz távoli kezelői belehallgathatnak a gyerekek beszélgetésébe vagy akár az iskolai tanórákba.

A „lehallgatás” legegyszerűbb módja a hangüzenetküldés, ekkor az óra addig rögzíti a körülötte zajló eseményeket, amíg a viselője nyomva tart egy gombot. Vannak azonban olyan intelligens órák is, amelyek automatikusan hangrögzítővé válnak, ha a tulajdonosa nem reagál a bejövő hívásra. Szakértők a többi között ebben a funkcióban látnak komoly kockázatokat, hiszen ebből kiindulva a hackerek akár kémkedő szoftvereket is fejleszthetnek a készülékre.

A teljes cikket itt olvashatja el.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Átveri a betörőket az okoshangszóró

Többféle megoldás létezik ma már a jelenlét-szimulációra, az viszont újdonságnak számít, hogy egy hangszóró segítségét is igénybe vehetik a lakástulajdonosok. A villódzó fények, a tévéműsorok vagy más hangok utánzása ugyanis mind azt jelezheti, hogy nem üres a lakás.

Elérkezett a Nagy Testvér kora?

Kínában kis túlzással szinte minden sarkon térfigyelő kamerák pásztázzák a tömeget, és a mesterséges intelligencia segítségével az arcfelismerés is egyszerű számukra. Vajon hová vezet a megfigyelés jövője, és mennyire érdemes tartanunk tőle?

Újratervezés az okosotthonok biztonsági piacán

Annak idején a SimpleSafe az egyik első olyan startup volt, amely az intelligens otthoni rendszerek biztonságával foglalkozott. A cég az utóbbi években az újabb vetélytársak megjelenése miatt szükségesnek látta a változtatásokat.