Kiberbiztonsági tippek az IoT-eszközökhöz A biztonsági szempontokra még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet a fejlesztők. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3551/articles/20180311174841/it-biztonsag.jpg

Kiberbiztonsági tippek az IoT-eszközökhöz

2018. március 11. 17:50
2'
A Dolgok Internete (Internet of Things) egyre jobban behálózza világunkat, a biztonsági szempontokra viszont még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet a fejlesztők.

A Kaspersky Lab nemrég egy kutatásban véletlenszerűen kiválasztott egy okoshub-ot, amelynél az elemzés során sérülékenységet azonosítottak. A kockázatot növeli, hogy az ilyen „csomópontok” feladata az otthonokban található valamennyi hálózatra csatlakoztatott modulok és szenzorok kezelése. A részletekről itt olvashat.

„Kiemelten fontos, hogy a gyártók megfelelő védelmet biztosítsanak a felhasználóik számára, és különös figyelmet fordítsanak a biztonsági követelményeknek már a tervezés és fejlesztés szakaszában is, mert még az apró sérülékenység is súlyos következményekkel járhat” – állapította meg Vladimir Dashchenko, a vállalat sérülékenységi kutatócsoportjának vezetője.

Annak érdekében, hogy az otthoni rendszerek védett maradjanak, a szakértők az alábbiakat javasolják a felhasználóknak:

– Mindig használjanak komplex jelszavakat, és ne felejtsék el rendszeresen megváltoztatni azokat.

– Növeljék a biztonságtechnikai tudatosságukat azzal, hogy ellenőrzik a legfrissebb információkat az észlelt és javított biztonsági résekről, amelyek általában naprakészen elérhetőek az interneten.

Az okosotthonok és az IoT-megoldások biztonsága érdekében az orosz cég ingyenes alkalmazást fejlesztett az androidos készülékekre a Kaspersky IoT Scannerrel. A megoldás felderíti az otthoni wifi-hálózatot, és tájékoztatja a felhasználót a hálózathoz csatlakoztatott eszközökről és azok biztonsági szintjéről.

A kiberbiztonsági kockázatok csökkentésének érdekében a szakemberek azt javasolják a gyártók és fejlesztők számára, hogy mindig végezzenek biztonsági teszteléseket a termékek megjelenése előtt, valamint tartsák szem előtt az IoT-ra vonatkozó kiberbiztonsági előírásokat.

Nemrég a vállalat részt vett egy nemzetközi szabvány kialakításában a Nemzetközi Távközlési Egyesülettel, az ENSZ távközléssel foglalkozó világméretű szervével közösen. A szabvány célja az IoT-k megfelelő védelme, beleértve az okosvárosokat, az internetre csatlakoztatott orvosi eszközöket és még sok más intelligens készüléket.

A figyelmébe ajánljuk:

Elriaszthatják a betörőket az okosotthonok

Már csak rövid időszak van hátra a télből, de a téli sportok szerelmesei számára még tart a szezon, így elég sokan látogatnak hazai és külföldi sípályákra. Egy néhány napos külföldi kirándulás alatt az üresen hagyott otthonra számtalan veszély leselkedhet. Ugyanakkor ma már nem kell vagyonokat áldoznunk a biztonságra, számtalan egyszerűen telepíthető biztonsági okoseszköz áll rendelkezésünkre.
Olvasson még a témában:

Átveri a betörőket az okoshangszóró

Többféle megoldás létezik ma már a jelenlét-szimulációra, az viszont újdonságnak számít, hogy egy hangszóró segítségét is igénybe vehetik a lakástulajdonosok. A villódzó fények, a tévéműsorok vagy más hangok utánzása ugyanis mind azt jelezheti, hogy nem üres a lakás.

Újratervezés az okosotthonok biztonsági piacán

Annak idején a SimpleSafe az egyik első olyan startup volt, amely az intelligens otthoni rendszerek biztonságával foglalkozott. A cég az utóbbi években az újabb vetélytársak megjelenése miatt szükségesnek látta a változtatásokat.