Házhoz gurulhatnak az önvezető rendelők

Kapcsolódó cikkek

Házhoz gurulhatnak az önvezető rendelők

Házhoz gurulhatnak az önvezető rendelők

egészség

3 perc

Már nem csak a filmekből vett jövőkép lehet, hogy a patikák rutinszerűen nyomtatják 3D-ben a felírt gyógyszereket, majd azokat drónok juttatják el a páciensekhez. Íme, néhány további innováció, amely látványos újításokat hozhat az egészségügyben.

Otthon is könnyen kezelhető távvizsgálati eszközök

Az olyan megoldások, mint például a Tyto Care fejlesztése, komplett távviziteket és átfogó orvosi vizsgálatokat kínál. A készülék a fejlett szenzorok és egy kamera segítségével a bőr, a testhőmérséklet és különféle szervek állapotáról is képes biztonságosan adatokat gyűjteni és továbbítani. Ezen kívül tárolja az eredményeket, önmaga is javaslatokat tesz, de lehetővé teszi az élő kapcsolatot a szakorvosokkal is.

Lázmérés érintés nélkül

Arra is van már példa, hogy a teleegészségügy az idősellátó rendszerek részévé válik. A K4Connect-tel együttműködő partnerek a szenzortechnológia segítségével juttatják hozzá az egészségügyi szakembereket pácienseik pontos életmód- és biometriai adataihoz.   

Önjáró rendelő

Az önvezető autó a jövő egyik legfontosabb technológiai fejlesztése lehet. Az egészségügyben az autonóm járművek akár az orvosi vizsgálatok futurisztikus lebonyolítását is lehetővé tehetik. Az AI health (vagyis a mesterséges intelligenciát is alkalmazó egészségügy) szakértői által elképzelt, kerekeken guruló, önvezető rendelő távoli, nehezen megközelíthető területekre is elér. Ezáltal az ott lakók könnyebben juthatnak ellátáshoz, még azelőtt, hogy tovább romlana az állapotuk. Az innováció a megelőzésben is nagyon fontos szerepet tölthetne be.

A speciális vizsgálójárműben könnyen kezelhető eszközökkel a beteg ellenőrizhetné saját állapotát. Ha az eredmények szükségessé teszik, akkor pedig a rendszer azonnal összekapcsolná a pácienst egy ügyeletes specialistával.  

Mobil diagnosztika

A kutatók a diagnosztikában is tudnak újat mutatni; az otthoni HIV-teszt például meggyorsítja a diagnózist, és segítségével a betegek saját maguk is követhetik a kezeléseket. A teszt otthoni elvégzéséhez mindössze egy csepp vért kell az Imperial College London és a DNA Electronics által kifejlesztett kisméretű készülékre cseppenteni. A vérben lévő HIV-vírus jelenléte megváltoztatja a savasságot, ezt a beépített chip elektronikus jellé alakítja, amely továbbítja a jelet a szoftvernek.

A kezdeti eredmények szerint a készülék nagyon pontos, és a program szűk fél óra alatt eredményt is ad. Az applikáció segítségével a vírus mennyisége is kimutatható, így ellenőrizhető, hogy hatékony-e a gyógyszer az adott páciensnél, és nem alakult-e ki valamilyen rezisztencia.

Rejtett költségek

Ugyan általánosságban jóval kedvezőbb költségekkel működnek a távegészségügyi szolgáltatások, mint a hagyományos ellátás, de természetesen itt is jócskán előrefordulhatnak előre nem látható buktatók, valamint a telemedicina korlátaival is számolni kell.

Egyes felmérések szerint a teleegészségügy növelheti a teljes ellátórendszer terheltségét, mivel egyszerűbb használni, és jóval többen vennék igénybe az ilyen szolgáltatásokat. Érdekes eredmény az is, hogyha az embereket az online rendszer használatára bátorítják, akkor a Wisconsin Egyetem kutatói szerint megnövekedik a személyesen vagy telefonon orvoshoz fordulók aránya is.

Összességében azonban azoknak, akik távol élnek az egészségügyi intézményektől, kórházaktól, a távmegoldások mégiscsak könnyebbé tehetik az orvosokkal való kapcsolatfelvételt és bizonyos vizsgálatok elvégzését. Így az optimistább elképzelések szerint eljöhet majd az az idő, amikor már elbúcsúzhatunk a rendelőkben kígyózó soroktól. Olvassa el a cikk előző részét is!

Forrás: ReadWrite