A Fitbit okostapasszal segítene a cukorbetegeknek

Kapcsolódó cikkek

A Fitbit okostapasszal segítene a cukorbetegeknek

A Fitbit okostapasszal segítene a cukorbetegeknek

egészség

2 perc

Az eddig leginkább okosóráiról és viselhető sportkiegészítőiről ismert cég glükózmérő tapaszt tervez piacra dobni.

A glükóz a sejtek legfőbb energiaforrása. Ha nem megfelelő – túl magas vagy túl alacsony – a szintje, akkor az akár cukorbetegség kialakulását is jelezheti. A diabétesz korunk népbetegségnek számít, így érthető, hogy egyre több vállalat dolgozik újabb típusú vércukorszint-mérő eszközök fejlesztésén. Az Apple-ről egy ideje már tudni lehet, hogy erre készül, bár termékük várhatóan csak évek múlva lesz elérhető.

Úgy tűnik, most a Fitbit újabb ponton csatlakozik a sorhoz, hiszen nemrég jelentették be a CNBC-n, hogy 6 millió dollárt fektettek be egy Sano nevű cégbe. Az együttműködés keretében egy olyan, érme nagyságú tapasz fejlesztésébe kezdenek, amelynek segítségével nyomon lehet majd követni a felhasználó glükózszintjét. Az innováció célja, hogy  segítsen a diabéteszeseknek a vércukorszintjük kontrollálásában.

James Park, a Fitbit vezérigazgatója a CNBC-nek elmondta: a Sano illeszkedik a vállalat egészségügyi megoldásokkal kapcsolatos stratégiájához. A tervek szerint a méréseket végző tapaszhoz egy külön kijelző tartozna. Ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a glükózmérő által összegyűjtött információk a Fitbit viselhető kiegészítőjén is megjelennének.  

A cég egyébként már partnerségben áll a Dexcom céggel is, amely együtt dolgozik az Apple-lel is. A Sano fejlesztésének előnye, hogy az apró szerkezet lehetővé teszi, hogy a Fitbit az eddigieknél egyedibb és kényelmesebb megoldást nyújtson. Hátránya viszont, hogy invazív, azaz a tapaszban apró tű található. Bár a Sano vezérigazgatója, Ashwin Pushpala szerint ez a megoldás kevésbé fájdalmas és olcsóbb is, mint más invazív glükózszint-követési módszerek.

A termék piacra kerülésére várhatóan még nagyjából egy évet kell várni, a fejlesztést azonban nemcsak az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknek szánják, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnék kontroll alatt tartani a napi cukorbevitelüket.

Forrás: Wareable