A fitneszkütyük okosságai

A fitneszkütyük okosságai

A fitneszkütyük okosságai

egészség

2 perc

A különböző szenzorokat használó fitneszeszközök terén egyre nagyobb a választék, és a versengésnek köszönhetően a funkciók skálája is fokozatosan bővül.

Minden új technológiai startup alapja a jó és kreatív ötlet, ami megtetszik annyira a potenciális felhasználóknak, hogy kifizessék a támogatást (a közönségi finanszírozás példájából kiindulva). 

A viselhető fitneszmérők is ugyanezen az úton indultak el, és egyre több kreatív funkciót kaptak mérnökeiktől, ezekkel nemcsak a konditermek gépeiről már ismert lépésszám-pulzus-kalóriaadatokat mérik pontosan, hanem éjszakai viseletnél például az alvás minőségét és időhosszát is monitorozzák vagy akár a stressz-szintet is mérik.

A folyamatosan éleződő piaci versenyben természetesen a fejlesztők újabb és újabb trükköket vetnek be, hogy még milyen extrákra képes a termékük. Emiatt főleg a kezdő felhasználók nehezen ismerik ki magukat az egyre szélesedő kínálatban. 

A fejlesztéseknek kétkedői is akadnak, ugyanis jogosan a viselhető eszközök hiányosságaként róható fel, hogy akár még a fontos funkciókban is sokszor lehetnek pontatlanok a készülékek. De legalább konzekvensen pontatlanok, így a korlátokat ismerve is lehet rájuk támaszkodni – összegzi a Huffington Post. 

Pulzusszám

Sokan szkeptikusak a fitneszmérők mérési képességeivel szemben, hiszen a legideálisabb (és legpontosabb) módszer erre is egy laboratóriumi eszköz. De az okoskütyük között is vannak már izgalmas fejlesztések, amelyek futurisztikus módon mérik a pulzust. 

Például egy apró lámpával világítanak át a bőrön, hogy az ereket kamerával vizsgálják, amivel láthatóvá válik, mikor tolul vér az erekbe, így minden hullámot egy szívverésként értelmeznek. A pihenő állapotban lévő szív – egy átlagembernél, nem sportolóknál – nagyjából 60 és 100 dobbanás percenként.

Lépésszámlálás

A legtöbb mérőeszköz alapból 10 ezer lépésben határozza meg az ideális napi lépésszámot. 
Bármilyen lépésszámlálót használ, legyen az bármennyire pontos, mindenképpen kap valamilyen visszajelzést arról, hogy sétál-e eleget. Innentől pedig nincs más dolga, csak minden nap 1000 lépést hozzáadni, amíg össze nem jön a napi ajánlott mennyiség.

Cikkünk folytatásában a véroxigén-, illetve stressz-szintet, valamint az alvást követő funkciókat vesszük végig.