A legjobb okoseszköz láthatatlan marad

Kapcsolódó cikkek

A legjobb okoseszköz láthatatlan marad

A legjobb okoseszköz láthatatlan marad

egészség

2 perc

Az egészségügyben a technológia szerepe, hogy észrevétlenül tegye könnyebbé a felépülés folyamatát a betegek számára, eközben pedig az orvosok válláról is fölösleges terheket vegyen le – ne pedig hozzáadjon.

A Tech.Co egyik újságírónak mesélte egyszer egy orvos, hogy hosszú idő után végre megtanulta kitölteni az elektronikus adatkezelő rendszer formanyomtatványát. Amikor megkérdezte, mi tartott ennyi ideig, az orvos meglepően bonyolult folyamatot írt le.

Intelligens egészségügy: az infrastruktúra fontossága

Alulról felfelé kell kitölteni a különböző menüket, a szövegdobozokat pedig a legvégére kell hagyni, különben frissül egyet az oldal, ilyenkor pedig az egészet elölről kell kezdeni. Kifejezetten ijesztő, hogy egy egészségügyi alkalmazás működéséhez olyan egyedi trükköket kell elvégezni, mint egy közel ötven éves autó beindításához – nem is beszélve arról, milyen sok értékes percet vesz el ez egy orvos életéből, miközben a betegeivel is foglalkozhatna.

Beszámolók szerint nagyon sok technológiai megoldás az egészségügyben hasonlóan nehezen használható, túl sokszor megakasztja a fontos munkafolyamatokat, ráadásul a páciensek is személytelennek érzik az ellátást. Íme, néhány tipp a gyártók számára, hogy készülékeik észrevétlen – így elengedhetetlen – részei legyenek a gyógyulásnak és a gyógyításnak.

A felhasználó mindenek felett

Mielőtt bármilyen fejlesztői munkába kezdene, figyelje meg jól, hogyan dolgozik a leendő felhasználói bázis. Fontos, hogy a tervező átlássa, a munka mely folyamatai idegesítik fel az orvosokat, ápolókat, és észrevegye, hol kell kényelmesebbé tenni a munkájukat.

A betanítás része a használatnak

A cél az, hogy mire egy új felhasználó megtanulja kezelni a terméket, már észre se vegye azt. Így elengedhetetlen részévé válhat a munkafolyamatnak, a korai kipróbálók pedig hamar hírét viszik a terméknek, és betanítják a következő generációt is.

A kevesebb néha több

A gyógyászatban dolgozók számára fontos, hogy mindig a legmegfelelőbb adatokat kaphassák meg, helyzettől függően. Pontosan ki kell deríteni, milyen adatra mikor van szükség, utána pedig csak azt a kijelzőkre helyezni. A túl sok adat megakaszthatja a munkát, és hátráltathatja az orvost, ha nehezebben találja meg, amire szüksége van.

Láthatatlan okoseszközök

Ahogy Exupéry is fogalmazott: „a tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni”. A terméknek egyszerűnek és értékalapúnak kell lennie, amelyben minden funkció egyetlen célhoz viszi közelebb a felhasználót. Amikor az egészségügyi technológia jól végzi a dolgát, nem szakítja félbe fölöslegesen a munkát, nem okoz frusztrációt. Épp ellenkezőleg: észrevétlenül belesimul a mindennapos folyamatokba, és idővel észre sem lehet venni.