A prediktív analitika is előrelépést hozhat a gyógyításban

Kapcsolódó cikkek

A prediktív analitika is előrelépést hozhat a gyógyításban

A Big Data és a prediktív analitika is előrelépést hozhat az egészségügyben

egészség

2 perc

A különféle orvostechnikai eszközök hatalmas mennyiségű, valós idejű adatot generálnak, ezek „okos” felhasználása pedig akár jelentős áttörést is hozhat.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően könnyedén elkülöníthetők egymástól a lényeges és kevésbé hasznos információk, ugyanakkor az egészségügyi ellátás területén az ezzel járó előnyöket eddig nem igazán sikerült kihasználni. A prediktív analitika elterjedésével viszont mindez megváltozhat, hiszen a Big Data révén a korábbiaknál jóval mélyebb betekintés nyerhető a különféle folyamatokba.

A Big Datán alapuló prediktív elemzés olyan technológiát takar, amely az eddigi tapasztalatokból (adatokból) „tanulva” képes előrejelezni a várható jövőbeni hatásokat, ezzel pedig jelentősen megkönnyítheti a döntéshozatalt. Az egészségügyi rendszerben így javítható az ellátás minősége, az orvosok pedig valóban hasznos információkhoz juthatnak hozzá.

A technológiát ma is számos vállalat veszi igénybe, amelyek a különféle intelligens eszközök használatával számos kulcsfontosságú adatot gyűjtenek be a páciensekről, ezzel pedig jobb egészségügyi ellátást biztosíthatnak számukra (is) – írta a Verdict Medical Devices portál.

Az orvosi eszközöket, technológiákat és szolgáltatásokat kínáló Medtronic például a közelmúltban az IBM-mel közösen olyan okostelefonos személyi asszisztens alkalmazást fejlesztett, amellyel valós időben követhető a cukorbetegek glükóz szintje. Ennek révén hatalmas mennyiségű adathoz lehet jutni, feltárhatók eddig nem látott összefüggések – például, hogy mennyiben befolyásolja a beteg életmódja a betegség kialakulását vagy lefolyását. Ezzel pedig személyre szabottabb kezelés alakítható ki.

A Propeller Health digitális terápiával foglalkozó cég olyan digitálisan vezérelt terápiás platformot hozott létre a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek, amely több forrásból származó információt is tartalmaz – beleértve a kezeléshez használt gyógyszerek adatait is. A gépi intelligencia révén pedig segítséget nyújt a betegnek a terápiával kapcsolatban. A folyamat részeként az adatok Bluetooth-on keresztül továbbítódnak az okostelefonos alkalmazásba.