Rejtélyes betegségek kutatásában is segíthet az okostechnológia

Rejtélyes betegségek kutatásában is segíthet az okostechnológia

Rejtélyes betegségek kutatásában is segíthet az okostechnológia

egészség

1 perc

Az új orvosi technológiákkal egészen új szintre emelkedhet a diagnózisok felállítása: a nagy mennyiségű adatelemzésnek köszönhetően korábban ismeretlen tünetegyütteseket, összefüggéseket is felfedezhetnek az orvosok.

Az egészségügyi területre már betörtek a digitális megoldások, a viselhető eszközök például forradalmasítják a távfelügyeletet, de az ellátásban is hasznos segítséget jelenthetnek. A Lux Research felmérése szerint a technológiának nagy szerepe lesz abban, hogy a kutatók új gyógymódokat és kapcsolatokat találjanak számos különböző betegség között.

Az egyre népszerűbbé váló IoT (Internet of Things) technológia lehetővé teszi a diagnózisok felállításának és az információ megosztásának korábbinál kifinomultabb kivitelezését is. Az új mérési technológiáknak és adatgyűjtésnek köszönhetően az egészségügyi szakemberek betekintést nyerhetnek egy egészen új információs bázisba, ami a döntéshozatali folyamatot is befolyásolhatja.

A ReadWrite összegzése szerint elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében hozhat jelentős átalakulást az IoT. A betegre erősített okoseszköz például nyomon követi a kalória bevitelt, a dohányzási szokásokat és a pulzusszámot is. Olyan készüléket is kifejlesztettek, amelyek a szívritmuszavar esetén egy elektromos sokk segítségével azonnal reagál, és megpróbálja helyreállítani a szívverés helyes ütemét. 

Az integrált kutatások területe mindenképpen gyümölcsöző lehet. A Lux Research felmérése például 65 olyan egyedi kapcsolódást talált különböző tünetek között, amelyek látszólag nem függtek össze egymással. Viszont fontos megjegyezni, hogy egyetlen betegségre sincs kifejlesztve még teljesen átfogó, hibátlanul működő diagnosztikai megoldás, de az eddigi eredmények bizakodásra adhatnak okot.