A szívbetegeknek is segíthet az mHealth

Kapcsolódó cikkek

A szívbetegeknek is segíthet az mHealth

A szívbetegeknek is segíthet az mHealth

egészség

2 perc

A viselhető eszközök és az egészségügyi applikációk is fontos kiegészítői lehetnek a terápiáknak és az állapotmegfigyelésnek.

Viselhető monitorok

A kisebb méretű viselhető monitorok megfelelő fejlesztésekkel a jövőben akár helyettesíthetik is az EKG-vizsgálatok egy részét, a szívműködés megfigyelése ezáltal szó szerint mobillá válna. Az ilyen berendezések automatikusan és önállóan gyűjtenének és küldenének adatokat, anélkül, hogy a betegeknek minden alkalommal külön vizsgálatra kellene menniük.

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

Az elképzelések szerint az „okosmonitorok” működését az adott beteg állapotához lehetne igazítani, és folyamatos megfigyelésre is alkalmassá lehetne tenni a készülékeket. Ennek köszönhetően hatékonyabban jelezhetnék a páciens szervezetében zajló egészségügyi folyamatokat, változásokat.

A szenzortechnológia a kardiológiában is újabb fejlesztéseket hozhat: a hártyával borított, rugalmas mikrocirkulációs eszközök egy sebtapaszhoz vagy matricához hasonlóan a páciens bőrére tapasztva segíthetnének a szervezetben zajló változások nyomon követésében. Így gyakorlatilag egyfajta személyre szabott távoli megfigyelő rendszerként is szolgálhatnának a krónikus betegségben szenvedőknél.

Az ilyen érzékelők viselése ráadásul valószínűleg nem járna kényelmetlenséggel, ugyanakkor a mai viselhető kiegészítőkhöz hasonlóan továbbítanák az összegyűjtött adatokat a kezelőorvosnak, és baj esetén azonnali riasztást is küldene a program.

Orvosi segítség a telefonban

Az mHealth (mobil egészségügyi) applikációk szerepe már ma is jelentősnek mondható, és újabb kapcsolódási pontként szolgálhatnak a beteg és az orvos között, valamint erősíthetik a prevenciót is.

A különféle viselhető kiegészítők (órák, karkötők, tapaszok) által összegyűjtött adatok az esetek többségében egy, erre a célra kialakított telefonos alkalmazásban jelennek meg. Az adott applikáció és a mérések segítségével megfigyelhetőek bizonyos egészségügyi minták és a normál működéstől való eltérések is, ami újabb információkat jelenthet a kezelés során.

Forrás: Medgadget