A telemedicina is mentőövet dobhat az egészségügynek

A telemedicina is mentőövet dobhat az egészségügynek

A telemedicina is mentőövet dobhat az egészségügynek

egészség

3 perc

Bár az előző évben is komoly fejlesztések mentek végbe világszerte a digitális egészségügy területén, idén az iparág még inkább kiteljesedhet az egymással kommunikáló, IoT-készülékeknek köszönhetően.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan nemzetközi innovációs trendet, amelyre az év folyamán érdemes lesz odafigyelni:

Távgyógyászat

A telemedicina – vagyis amikor a távközlési technológiákat arra használják fel, hogy a betegek otthonukban, távolról is hozzájussanak a megfelelő egészségügyi ellátáshoz – egyre elterjedtebbé válik. Ez a megoldás főként a nagyvárosoktól távolabb eső területeken, valamint a fejlődő országokban lehet hasznos, ahol a betegeknek néhány esetben akár órákat kellene utazniuk ahhoz, hogy eljussanak a legközelebbi kórházba – olvasható a Tech Republic összegzésében.

Digitális ráncfelvarrás az egészségügyben >>A fejlesztések abból a szempontból is érdekesek, hogy ma már sokkal több ember szeretné saját maga felállítani a betegségeire vonatkozó diagnózist, mint korábban bármikor. A távgyógyászat emellett kiválóan alkalmas arra, hogy kiegészítse a páciensek terápiáját. A betegek számára egyre több példa van rá, hogy otthon is elvégezhetik a szükséges méréseket.  

Elektronikus adatrögzítés

Bár az Egyesült Államokban 2009-ben lépett érvénybe az a törvény, amely előírja az orvosi adatok és kartotékok elektronikus tárolását, számos kórház azóta sem állt át teljesen a korszerű megoldásra. A folyamat ugyan lassú, azonban világszerte egyre több ország mozdul el abba az irányba, hogy a dokumentumokat online módon is elérhetővé tegye. Az elektronikus úton hozzáférhető orvosi és egészségügyi adatokat jóval könnyebb rendszerezni és átlátni, emellett lehetővé teszik, hogy a háziorvosok, a kórházak és klinikák együttműködjenek a betegek kezelése során.

Digitális klinikák

A digitális egészségügyi intézetek létrehozását erősítheti, hogy minél több beteg számára elérhetővé tegyék az ellátást, ugyanakkor jóval alacsonyabb költségek mellett. A rendszeres vizsgálatok számát is csökkentheti a telemedicina, amellyel jelentős összegeket és időt spórolhatnak meg a kórházak és a páciensek is.  Például a technológia ma már lehetővé teszi, hogy a kismamák a terhesség alatt távolról is kaphatnak segítséget a magzat fejlődését illetően, konzultálhatnak dúlákkal vagy egészségügyi szakértőkkel. A fejlődésben fontos szerepet tölt be a Dolgok Internete, vagyis az Internet of Things (IoT) is.

Több külső segítség az ágazati problémák megoldásához

eHealth: Ismerje meg az elektronikus egészségügy előnyeit >>Az Egyesült Államokban minden eddiginél fontosabb az egészségügyi rendszer rendbetétele, ebben komoly segítséget jelenthetnek az innovatív technológiák, és az egymással kommunikáló gépek által összegyűjtött adatok elemzése, a „Big Data”.

A Világbank összesítése szerint az USA fejenként 8600 dollárt költ az egészségügyre, ez 30 százalékkal magasabb összeg, mint a rangsorban utána következő második országban. Ezeknek a költségeknek több mint fele a kórházi ellátáshoz, az orvosokhoz, illetve klinikai szolgáltatásokhoz kapcsolódik – derül ki a Centers for Medicare and Medicaid Services felméréséből.

Csakúgy, mint minden iparágban, itt is a különböző szereplők szemszögéből nézve teljesen eltérő megoldások születhetnek. Az egészségügyben remélhetőleg az informatikai szakembereknek, az ellátóknak, a kutatóknak, a kórházaknak és a programozóknak sikerül megtalálniuk az összhangot, hogy magasabb szintre emelhessék a rendszer működését – nemcsak a tengerentúlon, hanem minél több országban világszerte. Bizakodásra adhat okot, hogy az utóbbi időben számos olyan fejlesztő cég tűnt fel a piacon, amelyik korábban nem ezen a téren tevékenykedett. Az eHealth-ben tehát egyre több piaci szereplő lát fantáziát, ami segítheti, hogy az egészségügyi ellátás színvonala a meglévő korlátok ellenére is emelkedjen.

Ha további trendekre is kíváncsi, olvassa el cikkünk első részét is! >>