A viselhető eszközökkel is észlelhető a koronavírus?

Kapcsolódó cikkek

A viselhető eszközökkel is észlelhető a koronavírus?

A viselhető eszközökkel is észlelhető a koronavírus?

egészség

2 perc

Egyre több technológiai társaság és kutatóorvos dolgozik azon, hogy például az okosórák, okosgyűrűk és fitneszkarpántok mérései időben észrevegyék a COVID-19 betegség miatti eltéréseket.

Ennek megvalósításához első lépésként fel kell dolgozni a viselhető kiegészítők által gyűjtött adatokat mind az egészséges, mind a koronavírus által fertőzött emberek vonatkozásában. Ezekre alapozva ugyanis olyan mesterséges intelligenciát (AI) lehet létrehozni, amely bizonyos tünetek vagy meghatározott paraméterek eltérése esetén még időben figyelmeztetheti a felhasználókat.

A Fitbit COVID-19 tanulmányából például kiderül, hogy olyan kulcsfontosságú mutatók, mint a pulzus vagy a légzésszám megváltozása is utalhatnak a koronavírus jelenlétére. A cég jelenleg is dolgozik egy olyan rendszer kialakításán, amellyel figyelmeztethetik a felhasználókat, hogy a mért adatok alapján lehetőleg maradjanak otthon, és végeztessenek el egy hivatalos koronavírus-tesztet.

James Park, a Fitbit vezérigazgatója a Wall Street Journal-nak úgy nyilatkozott, hogy már a tünetek fizikai értelemben vett megjelenése előtt egy-három nappal korábban megkezdett karantén is jelentősen befolyásolhatja a betegség lefolyását és a környezetre való hatását. A rendszer várhatóan eltérő színekkel jelöli majd a különféle figyelmeztetési szinteket, de előfordulhat, hogy hatósági jóváhagyásra is szükség lesz, mielőtt mindez a Fitbit alkalmazásának részévé válhat.

Ráadásul a kapcsolódó kutatások még igencsak korai szakaszban vannak, és minden fiziológiai adat esetén további, teljes körű vizsgálatra van szükség. Továbbá az is fontos lenne, hogy az otthoni tesztelést is könnyedén elérhetővé kellene tenni.

Dr. Eric Topol kardiológus, a Scripps Research ügyvezető alelnöke úgy nyilatkozott, az elkövetkező hónapokban olyan otthoni tesztkészleteket bocsátanak a páciensek rendelkezésére, amelyek 15 perc alatt képesek visszajelzést adni.

Mi a viselhető kiegészítők szerepe?

Ezen okoseszközök segítségével nyomon követhető a többi között a hőmérséklet, a pulzusszám és a vér oxigénszintjének változása. Például az Oura okosgyűrű, a Fitbit, az Apple Watch és a Garmin Vivosmart képes monitorozni viselője pulzusát.

Ugyanakkor természetesen a megemelkedett pulzusszámot nemcsak a koronavírus okozhatja. A pulzusszám és a vér oxigénszintjének nyomon követése már jobb módszer lehet a koronavírus tüneteinek azonosítására. A hagyományos oximétereket viselőjük ujjára kell rögzíteni, azonban ma már ezek számos viselhető kiegészítőbe beépítésre kerültek.

A Garmin Vivosmart 4 például alvás közben is képes mérni a vér oxigénszintjét, de a felhasználó igény szerint manuálisan is ellenőrizheti azt. A Fitbit eszközei is tartalmaznak beépített szenzorokat, azonban ezek önmagukban véve még nem adnak teljes képet. A várhatóan idén ősszel érkező Apple Watch pedig szintén képes lesz a véroxigénszint megmérésére.