A viselhető technológia a jövő az egészségügyben?

Kapcsolódó cikkek

A viselhető technológia a jövő az egészségügyben?

A viselhető technológia a jövő az egészségügyben?

egészség

2 perc

Évtizedekkel ezelőtt még nehéz lett volna elképzelni, hogy olyan okoskarkötők, netán testre tapasztható szenzorok lesznek, amelyek a főbb élettani paramétereket monitorozzák, vagy éppen az alvásminőségét javítják.

A viselhető technológia területén történt új fejlesztések révén egyre több lehetőség jelenik meg az egészségügyi szektorban is. Egy-egy eszközzel képesek lehetünk például testtartásunk javítására vagy a testhőmérsékletünk folyamatos mérésére, de az állapotfigyelésben és a riasztásban is sokat segíthetnek ezek az apró, de annál okosabb készülékek.

Proaktívabbá teszik a felhasználókat

Kiemelt figyelmet kap a viselhető technológia

Sok ember számára az egészségügy reaktív területnek számít. Amíg valami érzékelhetően nem rossz az életükben, addig a legtöbben benne pörögnek a napi mókuskerékben, és nem foglalkoznak külön az egészségükkel. A viselhető kiegészítőknek köszönhetően azonban a felhasználó állandó ellenőrzés alatt tartja a testét, ami közvetve akár a proaktívabb egészségügyhöz is vezethet. Az okostechnológia és megfelelő edukáció segítségével az emberek nyomon követhetik a változásokat, és meghozhatják a számukra ideális életmód- és étrendbeli döntéseket, valamint felértékelődhet a megelőzés is.

Segít szemmel tartani a kritikus állapotban lévőket

A viselhető egészségügyi eszközök kifejezetten hasznosak lehetnek olyan családtagok és betegek számára is, akiknek állandó odafigyelésre van szükségük. A technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy valóban folyamatosan monitorozzák a beteg egészségügyi állapotát, és baj esetén azonnali riasztást küldjenek.

Az eszközök arra is alkalmazhatók, hogy olyan csecsemőket vagy idős családtagokat figyeljünk meg, akik nem betegek, de életkoruk miatt folyamatos felügyeletet igényelnek. Emellett pedig a kórházi dolgozókat is néhány területen tehermentesítheti a viselhető technológia, hiszen az egyszerűbb esetekben akár kiválthatja a kórházi megfigyelést, csökkentheti a személyes orvos-beteg találkozók számát.

Növeli a biztonságot és csökkenti a rizikót

A viselhető eszközök nagy segítséget jelenthetnek az aktív sportolóknak is, akiknek időnként nehéz megtalálni a határokat – amennyire jó érzés edzeni, annyira fontos megtalálni azt a pontot, amikor már érdemesebb egy kis szünetet tartani. A szenzorok folyamatosan monitorozzák az edzéseket, a mérések alapján pedig a sportoló és edzője még pontosabb terveket dolgozhat ki, és még jobban láthatja, hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek, ami csökkentheti az egészségügyi kockázatokat.

Személyre szabott megoldások

Napjaink fejlesztéseivel a technológiában rejlő funkcionális lehetőségek szinte számtalanok. Az általános fogyasztói termékektől a speciális igényekhez igazított eszközökig ma már mindenféle megoldás létezik. Ilyenek például a bőr alá helyezhető vércukormérő eszközök vagy éppen a beültethető intelligens hallókészülékek.

Forrás: The Guardian Nigeria